Slovenija
219 ogledov

Od jutri poostren nadzor cestnega prometa

promet Saša Despot
V okviru nadzora se bodo policisti osredotočali predvsem nad kršitvami pešcev in vozniki, ki jih ogrožajo.

Od jutri, 21. februarja, do vključno nedelje, 27. februarja, bodo potekale poostrene aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti pešcev.

V okviru aktivnosti bodo tako jutri na območju Policijske uprave Maribor med 6. in 13. uro izvedli poostren nadzor cestnega prometa nad kršitvami pešcev in vozniki, ki ogrožajo pešce. Prav tako bo Policija v poostrenem nadzoru poudarek namenila tudi ugotavljanju kršitev voznikov lahkih motornih vozil.

Pešci še vedno ostajajo ena izmed varnostno najbolj izpostavljenih kategorij prometnih udeležencev. Najpogosteje so žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem na prehodih za pešce. Zanemariti ni mogoče tudi prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev, kot so neosvetlitev in nepravilna hoja izven naselij ter nepravilno prečkanje cest v naseljih, opozarja Policija.

V letu 2021 je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 96 (83) ali 16 % več pešcev, od katerih je 1 (2) umrl, 11 (17) se je hudo telesno poškodovalo in 76 (54) ali 41 % več lahko telesno poškodovalo.

Najpogostejši vzrok prometnih nesreč z udeležbo pešcev je bilo neupoštevanje pravil o prednosti. Sledijo neprilagojena hitrost, premiki z vozilom in nepravilnosti pešcev.

Varnost pešcev je najbolj ogrožena jesenskih, zimskih mesecih in v zgodnjih spomladanskih mesecih, ko so pešci v večjem obsegu udeleženi v prometu, predvsem med delavniki. Policija zato voznikom svetuje dodatno pozornost na prisotnost pešcev, odstop prednosti in prilagoditev hitrosti, še posebej ob slabši vidljivosti. Pešcem pa svetujejo, da poskrbijo za svojo vidnost, upoštevanje cestnoprometnih predpisov in ravnanja ostalih udeležencev v prometu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • pravičnik77 11:54 21.februar 2022.

    zmanjkalo je denarja, vlada je policiste poslala v nabirko za financiranje bonbonjer... žalostno.. akcije so vsak dan že, od začetka leta... hvala bogu nekateri policisti ne sledijo diktatu vlade o kaznivanju in raje izrekajo opozorila. SLAVA JIM!👮