Slovenija
43 ogledov

Od kave do potice za prjatla

Na Boxing day je obdarovanje obvezno! Žurnal24 main
Kriza ni okrnila dobrodelnosti Slovencev – akcij in ljudi, ki pomagajo, je vedno več.

“Kamorkoli pogledaš, je dobrodelnost, prebudili smo Slovence in vsi želijo pomagati. V največji krizi pomaga vsa Slovenija,” pravi Ana Lukner, ustanoviteljica fundacije Anina zvezdica, s katero so v štirih letih zbrali več kot 230 tisoč ton hrane in z njo pomagali več kot deset tisoč družinam po vsej državi.

Tudi akcija Božiček za en dan je iz lanskih poskusov zrasla v akcijo, v kateri bodo obdarili 3.800 otrok, v njej pa je želelo sodelovati kar šest tisoč Božičkov. “Želeli bi si, da obdarovanje drugo leto ne bi bilo potrebno, a če bo, bomo veseli, če bomo obdarili čim več otrok,” pravi Savina Goličnik.

Dva milijona za Botrstvo

V zadnjem času zaznavamo vedno več primerov, ko posamezniki in pravne osebe namesto novoletnih daril darujejo enkratne donacije za pomoč tistim z manj priložnostmi,” pa pravi Jana Kotar z Mestne zveze prijateljev mladine Moste - Polje, ki skrbi za projekt Botrstvo v Sloveniji. Doslej so pomagali že 3.345 otrokom, trenutno je vključenih 3.170 aktivnih botrov, z njimi in enkratnimi donatorji pa so zbrali že skoraj dva milijona evrov.

Eden predlaga, pomagajo vsi

Pobudniki akcije Kruh za prjatla pa želijo pomagati s kruhom. Dejan Roljič pravi, da se je akciji pridružilo že 158 pekarn iz 56 krajev, kjer je mogoče kupiti kruh za tiste, ki ga potrebujejo, ti pa ga nato brezplačno prevzamejo. Dodaja, da se je akcija prijela: “Delamo na tem, da bo trajala vse naslednje leto in ponudila kruh vsem tistim, ki ga potrebujejo.” Hkrati bodo v teh pekarnah po koncu obratovalnega časa brezplačno na voljo tudi drugi izdelki, do božiča pa bodo razdelili še tisoč potic.

S prodajo slaščic poskušajo donacije pred prazniki zbrati tudi posamezniki v okviru projekta Dobropeka.

V 22 lokalih po državi je mogoče podariti kavo na zalogo; ta ponedeljek je bilo v eni od sodelujočih kavarn v Ljubljani na voljo 42 brezplačnih skodelic kav. V ljubljanski gostilni Ham - Ham pa vsak dan podarijo od 10 do 20 malic tistim, ki si jih ne morejo privoščiti. Lastnik Enes Musić jih je nameraval deliti do konca januarja, vendar bo akcijo najbrž nadaljeval.

Za malice otrok skrbijo na Zvezi prijateljev mladine Slovenije s projektom Siti besed, s katerim so doslej zbrali 126 tisoč evrov in tako omogočili malico 532 otrokom v 79 šolah. Šolske malice želijo za otroke zagotoviti tudi v projektu podariMalico; doslej so zbrali približno 24 tisoč evrov.

Kar 60 ljubiteljskih in profesionalnih slaščičark pa skrbi za Sladke nasmehe. V dveh letih so napekle več kot 300 unikatnih tort, vsako leto pa še več kot tisoč mafinov za otroke, ki so zaradi bolezni, posebnih potreb ali socialne stiske prikrajšani za brezskrbno otroštvo. “Težko je verjeti, da so med nami še vedno otroci, ki še nikoli v življenju za rojstni dan niso dobili torte,” pravi Polona Pičman Štefančič. Nanje se obračajo sosedje ali prijatelji teh otrok, pa tudi varne hiše, krizni centri in materinski 
domovi.

Pomagati sta se jim odločili tudi študentki Teja Bakše in Nina Štefe, ki sta v sklopu projekta Podari toplino do konca tega tedna zbirali hrano, oblačila, igrače, potrebščine in podobno ter jih nato podarili različnim organizacijam pri nas, otrokom iz Gaze in ogroženim družinam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.