Slovenija
21 ogledov

Od kod bomo pili vodo?

“Upam, da bomo ujeli vlak in si tako zagotovili pitno vodo do najmanj leta 2050, Žurnal24 main
V petkovi izdaji primorskega Žurnala pišemo: Voda. Poslanec Križman opozoril na zastoj pri vodooskrbi Obale in Krasa.
Pogodba o pripravi, izvedbi in obratovanju sistema oskrbe s pitno vodo Obale in Krasa je tik pred podpisom.
Marjan Križman

Koper. “Hrvaški za dobavo vode iz Gradol plačujemo dober milijon evrov na leto, istočasno pa ne razmišljamo o lastnem vodnem viru,” je dejal Marjan Križman, koprski poslanec iz vrst SD, ki je okoljskemu ministru Roku Žarniću dal poslansko vprašanje, kdaj se bo z mrtve točke premaknilo vprašanje glede vodooskrbe Obale in Krasa.

Časa še malo
Voda.
Investicija izgradnje vodnega vira bi stala 50 milijonov evrov, od tega je iz kohezijskih skladov Evropske unije predvidenih 85 odstotkov sredstev, 15 odstotkov pa od države. Do leta 2015 je treba doseči dogovor, pridobiti gradbena dovoljenja in opraviti odkup zemljišč.

Nov veter po volitvah
Ideja obalnih občin je bila vodni vir v Kubedu, vendar so se na ministrstvu za okolje (MOP) nato odločili, da ta ne pride v poštev. Določili so skupno lokacijo Ilirska Bistrica - Rodik, ki bi napajala deset obalno-kraških občin, vendar se vodstvom občin ni uspelo dogovoriti. “Nov veter so prinesle volitve, saj se je pri županih glede tega vprašanja sprostila napetost. Zato upam, da se dogovorimo čim prej in ne bomo izgubili 50 milijonov evrov, ki nas čakajo na računu,” je dodal Križman.

Na Rižanskem vodovodu Koper se prav tako sprašujejo, katera rešitev bo končno izbrana, koliko časa bomo še morali čakati na ta prepotrebni vodni vir in po kakšni ceni bodo vodo dobili.

MOP odgovora na vprašanje ni uspelo pripraviti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.