Slovenija
27 ogledov

Od kranjske elite do kloake?

Letak Žurnal24 main
Občina krajane prikrito prepričala v soglasje, a se vseeno zatika.

Včeraj naj bi po besedah Eve Premk Bogataj, prebivalke naselja Drulovka, Mestna občina Kranj pripravila odgovore na nekatera vprašanja, ki so se porodila na sestanku krajanov in občine v zvezi s sporno 20 milijonov vredno investicijo v čistilno napravo na Zarici. A odgovora ni bilo, prav tako so na občini tudi nam šele za danes obljubili pojasnila, kaj se je uspelo krajanom dogovoriti prejšnji teden.

“Delajo netransparentno”

Zapletati se je začelo, ko je občanom postalo jasno, da občina ne bo zgolj obnovila stare, ampak gradila povsem novo centralno čistilno napravo. Kot pravi Premk Bogatajeva, prebivalci ne nasprotujejo gradnji, ampak si želijo, da bi bila tako velika investicija predmet dialoga med njimi in občino. “Leta 1988, ko je obstoječa čistilna naprava začela obratovati, naših hiš še ni bilo. Kako je torej lahko povsem samoumevno, da se gradi nova čistilna naprava, ki je še bližje hišam, brez kakršnihkoli pojasnil o vplivu na okolje in zrak, o vplivu same gradnje? Naše naselje so nekoč imenovali kranjski Beverly Hills. Kaj pa utegne postati zdaj, le še kranjska kloaka?” nekatera od odprtih vprašanj našteva Premk Bogatajeva.

Glasnim odškodnina

To pa ni edina stvar, ki je zmotila krajane: izvedeli so namreč, da je 22 posameznikov od občine dobilo ponudbo za nižje plačilo komunalnih prispevkov v zameno za umik svoje vloge kot stranke v postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja. “Po posvetu z okoljskimi organizacijami ugotavljam, da je to slovenski modus operandi. Ko se pojavi bojazen, da bi občani nasprotovali projektu, se jim prikrito ponudi odškodnina,” pravi Premk Bogatajeva, ki pa ostaja ena od najmanj dveh strank v postopku. Prepričana je, da občani ne bi smeli biti kratkovidni, saj umestitev čistilne naprave lahko pomeni, da bi tja umeščali tudi druge podobne objekte; govor je celo o sežigalnici blata.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.