Slovenija
57 ogledov

Od milijonarjev niti milijon davka

slovenija 29.05.13. rusi, nepremicnine, hisa, porotoz, vila, foto: suzana kos Suzana Kos
Izkupiček. Računali, da bo davka petkrat več.

Davčna uprava RS (Durs) je pred dobrim tednom odposlala 5.077 odločb za plačilo davka na nepremičnine, vredne več kot pol milijona evrov. Položnice je prejelo 1.142 pravnih in 3.935 fizičnih oseb, zaračunali pa so jim skupno dobrih 22 milijonov evrov davka. Povprečna položnica, ki jo je dobila fizična oseba, znaša 1.984 evrov, pravne osebe pa so dobile plačilne naloge za povprečno skoraj 12.500 evrov davka.

Lani pobrali slab milijon

Koliko denarja bo Durs dejansko pobral, je težko napovedati. Lani, ko je veljala obdavčitev le za nepremičnine, vredne več kot milijon evrov, je namreč poslal za 1,4 milijona evrov položnic, po pritožbah pa se je znesek znižal za tretjino, na 977 tisoč evrov. Na ministrstvu za finance so ga sicer načrtovali 4,8 milijona evrov. Nekdanji direktor Dursa Ivan Simič je že pred dobrega pol leta napovedal, da bodo stroški odmere višji, kot bo pobranega davka.

Pritožbe na pol odločb

Lani je bilo sprva 939 zavezancev, a jih je 690 dokazalo, da se nepremičnina uporablja za poslovni namen ali da se oddaja v najem, zato je Durs ustavil postopek in izdal le 248 odločb o odmeri davka (en zavezanec je umrl pred izdajo odločbe); zoper več kot polovico odločb, 133, je dobil pritožbo in 60 ugodil. Pritožbe so večinoma vložili tisti, ki so nepremičnine oddajali ali jih uporabljali v poslovni namen, a se na prvi poziv Dursa, naj to dokažejo, niso odzvali.

Osnutek zakona o davku na nepremičnine ne predvideva ukinitve tega davka, a na ministrstvu za finance to možnost proučujejo. Zakon o izvrševanju proračuna ga sicer predvideva še za prihodnje leto. Letos bodo, če ne bo ukinitve, lastniki več kot 500 tisoč evrov vrednega premoženja plačevali dvojni davek.

Komentarjev 5
  • dragec 20:08 03.julij 2013.

    to je takoimenovano koruptivno neznanje in nesposobnost DURSA. malega človeka bi odrali do kože

  • 12345 11:58 03.julij 2013.

    Take pijavke naj dokažejo izvor (obrnjeno dokazno breme) in to takoj, potem pa na podlagi ustreznega zakona pobrati do zadnjega centa in vse razdeliti med reveže in investirati v delovna mesta za mlade.

  • Jaka Marinšek 09:00 03.julij 2013.

    in to da od miljonarjev ni denarja jih na DURS-u preseneča al kaj?