Slovenija
6987 ogledov

Od novega leta nova pravila za nakupovanje prek spleta

Nakupovanje preko spleta Saša Despot
S 1. januarjem bo pri plačilih na spletu obvezna uporaba dveh od treh varnostnih elementov, ki dokazujejo, da je plačnik imetnik plačilne kartice. Na spletnih prodajnih mestih znotraj EU tako ne bo več zadostovalo potrjevanje z enkratnim geslom, prejetim preko sporočila SMS.

Kot so spomnili v Združenju bank Slovenije, je EU z direktivo o plačilnih storitvah, ki jo je v pravni red prenesla tudi Slovenija, omogočila širitev inovacij na tem področju in sprejela ukrepe za večjo zaščito spletnih plačil.

Direktiva med drugim narekuje, da se pri kartičnih plačilnih transakcijah z vsemi plačilnimi karticami, tako fizičnih kot tudi pravnih oseb, zaradi strožjih varnostnih zahtev do 1. januarja 2021 za preverjanje pristnosti imetnika kartice uvede močna avtentikacija. Njeni varnostni elementi so nekaj, kar veste (geslo, koda PIN ali odgovor na varnostno vprašanje), nekaj, kar imate (pametni telefon ali druga mobilna naprava) in nekaj, kar ste (prstni odtis, roženica, obraz, glas).

Ker bodo rešitve in načini izvajanja močne avtentikacije pri bankah ter hranilnicah različni, Združenje bank Slovenije svetuje, da se posameznik s spremembami pravočasno seznani oziroma se za več informacij obrne na svojo banko ali hranilnico.

"Tako fizičnim kot pravnim osebam svetujemo, da pri opravljanju plačil s kartico, mobilnim telefonom, tablico in z gesli ravnate skrbno ter odgovorno, saj boste le tako preprečili morebitno nepooblaščeno uporabo tretjim osebam," so poudarili v današnjem sporočilu za javnost.

 
Komentarjev 4
  • comsine 17:43 15.december 2020.

    www︎.︎AmiaPex︆.︆net - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • sam1 15:30 15.december 2020.

    Joj,kako se banda sekira za naš denar,se verjetno bojijo,da bo zmanjkalo za davke.....

  • štumbamfirer 15:09 15.december 2020.

    obvezna maska pri postopku in pred tem še z razkužilom razkužit tipkovnico in vsaj 2m še okoli nje,tako bo najbolj varno