Slovenija
1651 ogledov

Od občine do občine drugače, ponekod opozorila, drugje globe za 800 evrov

odpadki Bralec Žurnala
Največ nepravilnosti pri ločevanju in odlaganju odpadkov inšpekcijske službe najdejo v blokovskih naseljih, torej v večstanovanjskih stavbah. Prakse izrekanja glob in višine glob se od občine do občine razlikujejo. Ponekod globo izrečejo vsem stanovalcem bloka, drugje kršitelje iščejo po odrezkih in položnicah, ki so jih odvrgli v napačen zabojnik. Najvišjo globo so doslej izrekli v Novem mestu, 800 evrov.

Na območju občine Celje inšpektorji, ki nadzirajo ločevanje in odlaganje odpadkov, največkrat na težave naletijo v blokovskih naseljih. Kršitelje opozorijo tako izvajalci javne službe kot upravniki večstanovanjskih objektov, vendar se, kot pravijo na občini, napake ponavljajo. Doslej so tako izrekli 46 glob, kar 45 za večstanovanjske stavbe.

Oglobili vse stanovalce bloka

"V nekaterih primerih najdemo kršitelja. Globo izrečemo vsem uporabnikom storitev," razlagajo na občini Celje. Kazen za vse prekrške v zvezi z ločevanjem in odlaganjem odpadkov je enotna - sto evrov. "Vse globe za tovrstne prekrške se izrekajo v isti višini. Razlog je samo eden – doseči spoštovanje občinskega odloka. Veliko smeti se znajde v napačnih odpadkih. Noben zabojnik ne vsebuje samo tistih odpadkov, za katere je namenjen. Tudi nobena vreča v zabojniku ne vsebuje enakih odpadkov.,“ pravijo v občinski službi za inšpekcijski nadzor.

V Ljubljani glob celotnemu bloku ne izrekajo

Odpadki | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Drugače je v  ljubljanski občini, kjer prekrškovni postopek uvedejo zoper kršitelja, nikoli pa glob ne izrekajo celotnemu bloku. V Kopru v večstanovanjskih stavbah občinski inšpektorat nadzor opravlja samo takrat, ko ga izvajalec javne službe opozori na nepravilnosti. V letošnjem letu niso dobili še nobene prijave.

"Kršitelja je treba zalotiti pri dejanju"

"V večstanovanjskih stavbah je nadzor težaven v kolikor kršitelja nekdo pri dejanju ne zaloti in je pripravljen pričat; ali pa ga pri dejanju zaloti inšpektor," pravijo v Mariboru.Kršitelja pri dejanju samem pri neločevanju odpadkov v v večstanovanjskih objektih, kjer imajo odjemalci
skupne posode, skušajo najti tudi na Ptuju.

Da so največja težava večstanovanjski objekti, kjer prebiva večje število ljudi in je skoraj nemogoče nadzirati njihovo odlaganje komunalnih odpadkov, priznavajo tudi v Kranju. Glob za neločevanje komunalnih odpadkov sicer Medobčinski inšpektorat Kranj ne izreka, ker v odloku nima pravne podlage.

V Mariboru kršitelje našli našli na podlagi odrezkov, položnic ...

Napačno odlaganej odpadkov | Avtor: Snaga Snaga
V Mariboru v večstanovanjskih objektih izvajajo nenapovedane inšpekcijske nadzore ločevanja odpadkov. Zadnjega so izvedli 16. septembra na Teznem ter v centru mesta ter preiskali 1100 litrske črne posode za mešane komunalne odpadke. "V njih je bilo žal najdeno kar nekaj odpadkov, ki tja ne sodijo: biološki odpadki, plastična in tetrapak embalaža, pločevinke in papir,“ so sporočili z občine.

Na podlagi najdenih dokumentov, kot so računi, odrezki naročnin in položnic, so uvedli deset  prekrškovnih postopkov zoper domnevne kršitelje. Tem bodo poslali pisna obvestila o prekršku na katere bodo domnevni kšitelji lahko odgovorili.

Podobno kot v Mariboru, kršitelje na podlagi odrezkov, položnic, pisemskih ovojnic ...v večstanovanjskih stavbah iščejo tudi v občini Murska Sobora. "V večstanovanjskih objektih je seveda problem ugotavljanja konkretnega povzročitelja. V kolikor se najdejo listinski dokazi o morebitnem povzročitelju se postopek lahko uvede," so sporočili.

Upravnika ni mogoče kaznovati

Predvidene globe so 1000 evrov za pravne osebe, 800 evrov za samostojnega podjetnika posameznika, 500 evrov za odgovorno osebo pravne osebe ali odgovorno osebo samostojnega podjetnika posameznika in najpogosteje izrečena globa 100 evrov za posameznika. "Upravnika večstanovanjskega objekta zaradi neločevanja odpadkov posameznih stanovalcev ni mogoče kaznovati. So pa upravniki dolžni redno voditi evidenco o številu oseb na podlagi katere se lahko določijo volumni posod za odpadke. Po podatkih Upravnih enot je to problem, saj se ljudje ne odjavljajo ali prijavljajo na naslove, kjer imajo stalna ali začasna prebivališča. Tako se dogaja, da ima oseba prijavljeno stalno ali začasno prebivališče na enem naslovu, "stanuje“ na drugem, prebiva pa na tretjem. Potem izvajalec javne gospodarske službe JP Snaga, ne ve kje bo ta oseba odložila odpadke,“ razlagajo na občini Maribor.

Glede na podatke, ki smo jih zbrali, so najvišjo globo, 800 evrov, izrekli v Novem mestu."In sicer zaradi obravnave dveh ugotovljenih prekrškov hkrati," razlagajo na občini. V zadnjih letih so inšpektorji na področju ločevanja odpadkov sicer odkrili 18 kršitev, od tega dve vetošnjem letu. V . V večini primerov izrečejo opozorila.

"Glavni razlogi za kršitve so običajno nepravilno ločevanje odpadkov in odlaganje odpadkov ob zabojnikih. Glede nepravilnega ločevanja odpadkov v večstanovanjskih stavbah nismo bili obveščeni, po uradni dolžnosti jih še nismo obravnavali," še pravijo na občini Novo mesto.

V zabojnikih za mešane odpadke tudi papir in plastenke

slovenija 05.06.13, Snaga, smetar, komunalni delavec, smeti, komunalni odpadki,  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Največ odpadkov, ki tja ne spadajo, inšpektorji najdejo v zabojnikih za preostanek odpadkov, oziroma zabojnikih za mešane odpadke. Tja se še vedno odlaga embalaža in plastenke, prav tako papir, steklenice in kovine.

Še vedno se pogosto dogaja tudi, ljudje sploh ne ločujejo in jih odlaganje izven posod za komunalne odpadke. Težava so tudi kosovni odpadki, ki jih ljudje preprosto pustijo ob zabojnikih oziroma ekoloških otokih. Kosovne odpadke je potrebno odpeljati v zbirni center ali naročiti njihov odvoz.  “Na terenu opažamo, da nekateri občani zelo dosledno ločujejo komunalne odpadke, medtem ko je nekaterim popolnoma vseeno, kaj kam odložijo. Verjetno je k temu pripomogla tudi kriza, v kateri smo, in ljudje računajo, da bo odpadke pravilno sortiralo komunalno podjetje, ki opravlja javno službo ravnanja z odpadki,“ pravijo v občini Koper. 

Obdobje izrekanja opozoril se izteka

Na Mestni občini Ljubljana evidence prekrškov napačnega ločevanja odpadkov ne vodijo, izrekajo pa globe in opomine, pod določenimi pogoji pa tudi opozorila. "Vendar poudarjamo, da je odlok v veljavi že od leta 2012, kar pomeni, da se obdobje izrekanja opozoril izteka,“ pravijo na MOL-u.  V Murski Soboti so doslej izrekali zgolj opozorila. "Vedno kršitelje najprej opozorimo, kar običajno zaleže,“ pravijo.

V Kranju zaenkrat le globe za nepravilno odlaganje na ekoloških otokih

V Kranju je namreč v veljavi odlok iz leta 2009, ki ne določa podrobnega ločevanja komunalnih odpadkov po zabojnikih, torej rumene barve – za embalažo, rjave – za biološke odpadke in zelenega za mešane komunalne odpadke. Odlok določa le ločevanje odpadkov v zabojnike na ekoloških otokih, torej papir, steklo in plastiko ter odlaganje odpadkov  v posode za mešane komunalne odpadke. Globe za nepravilno odlaganje komunalnih odpadkov v namenske zabojnike na ekoloških otokih in za nepravilno odlaganje odpadkov v zabojnike za mešane komunalne odpadke  znašajo za pravno osebo 1.500 evrov, za njeno odgovorno osebo 800 evrov, za samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost 1.000 evrov in za posameznika 500 evrov.

V Kopru še brez glob

V Kopru so še v fazi ozaveščanja občanov in in prilagajanje opreme in infrastrukture s katero bi občanom omogočili ločeno zbiranje odpadkov. "Rezultati so po enem letu že vidni, stopnja rasti ločeno zbranih frakcij v tem obdobju je približno deset odstotkov, kar dokazuje, da smo na pravi poti. Občinski inšpektorat zatorej ni izrekel še nobene globe. Globa za fizične osebe znaša sicer znaša sto evrov," sporočajo z občine. Imajo pa v Kopru veliko težav s črnimi odlagališči.

Na Postonjskem predvsem opozarjajo in ozaveščajo 

Odpadki globoko | Avtor: Jerca Božič Kranjec Jerca Božič Kranjec
"Na območju občin, kjer deluje Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Postojna, Cerknica, Pivka, Loška dolina in Bloke (MIR) se glede nepravilno odloženih ali našpačno ločenih odpadkov  v glavnem odzivajo na posamezne prijave. Izvajali so tudi nadzor, vendar, kot navajajo, namen nadzora tako ni bil sankcioniranje kršiteljev, temveč ozaveščanje občanov oziroma uporabnikov o pravilnem razvrščanju odpadkov, saj je le od posameznega uporabnika odvisno, kolikšne količine nastalih odpadkov bodo pristale na odlagališču oziroma v predelavi.

Globe od 200 do tisoč evrov

"V posameznih primerih, ki smo jih na MIR obravnavali v zvezi z napačnim ločevanjem odpadkov, smo povzročitelje v postopkih seznanjali s pravilnim ravnanjem z odpadki in izrekali ustna opozorila." Sicer so predpisane globe za kršitve s tega področja po posameznih občinah različne, vendar se bistveno ne razlikujejo. V Občini Postojna je za kršitev nezbiranja in ločevanja odpadkov na njihovem izvoru predpisana globa 200 evrov za fizično osebo in 1000 evrov za pravno osebo ter 400 evrov za odgovorno osebo pravne osebe.

Ptuj: inšpekcija odredi kompostiranje

Tudi na Ptuju napake pri ločevanju odpadkopv niso nič drugačne. Nekateri ne ločujejo, drugi ločujejo samo embalažo, ne pa bioloških odpadkkov. Največkrat prebivalci sicer ločujejo embalažo, vendar med mešane odpadke (ostanek) odlagajo biološke odpadke, razlagajo na ptujski občini. "V takih primerih inšpekcija odredi potrebno kompostiranje, v kolikor imajo občani primeren prostor za kompostiranje, v nasprotnem primeru se občanu naloži nabavo posode za biološke odpadke."

Odpadke pustijo in na posodo nalepijo obvestilo

Fizični nadzor nad pravilnim ločevanjem na Ptuju izvaja izvajalec javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki, to so na območju MO Ptuj Javne službe Ptuj. "Ob rednem pobiranju odpadkov slednji preverijo ali so odpadki pravilno ločeni, v kolikor ugotovijo nepravilnosti, odpadkov ne poberejo,  na posodo za ostanek odpadkov nalepijo obvestilo občanu, v katerem pojasnijo razloge, zakaj odpadkov niso odpeljali, in navedejo telefonsko številko,  na kateri lahko občani dobijo dodatne informacije. V kolikor je občan ob času kontrole doma, se z njim pogovorijo osebno.  Po informacijah izvajalca občani sledijo opozorilu in prekrškov ne ponavljajo, zato je konkretnih prijav inšpekciji malo."


sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 25
  • benč 16:52 05.oktober 2015.

    Zakaj pa potem smetarji vse smeti mečejo na en kup, kaj jih oni ne rabijo ločevati!

  • benč 16:51 05.oktober 2015.

    Tudi to na sodišču ne gre skozi, saj je človek nedolžen dokler se mu krivda ne dokaže!!!

  • erikkk 14:03 05.oktober 2015.

    oglobiš lahko samo dokazano osebo ... celemu bloku predlagam tožbo