Slovenija
41 ogledov

Od občine k Ročniku

Podjetje Toming-Consulting, ki ga vodi Tomaž Ročnik, je lani v Velenju zgradilo Žurnal24 main
Davčni urad. Po 14 letih v novih prostorih, najemnina pa namesto občini enemu od najbogatejših Slovencev.

“Najemnino plačujemo lastniku – investitorju, podjetju Toming-Consulting. Na mesec znaša 18.364,60 evra za 1.740 kvadratnih metrov poslovnih prostorov, kar je le pet odstotkov več, kot smo plačevali do zdaj, za najem opreme pa bomo deset let dodatno plačevali po 1.462,20 evra. To je za nas v tem trenutku najugodnejša rešitev,” pojasnjuje Tjaša Naraločnik iz službe za odnose z javnostmi na ministrstvu za finance oziroma Davčni upravi RS (Durs), kamor smo naslovili vprašanje, zakaj so se odločili preseliti poslovne prostore k enemu od najbogatejših Slovencev; podjetje Toming-Consulting je namreč le eno od sedmih v lasti Tomaža Ročnika.
 
Dolgo iskali rešitve

Kdo je Tomaž Ročnik?
Šoštanjčan. Njegovo premoženje je po oceni revije Manager vredno 44,5 milijona evrov in je 15. na lestvici najbogatejših Slovencev, je tudi brat predsednice uprave Probanke Romane Pajenk. Ročnik je po javno dostopnih podatkih Gvina direktor v podjetjih Toming-Consulting, Fraktal-Consulting, Pilon center, Bonita naložbe, Fortis, Presta, Nepremičnine Domino in Rubicon dizajn, ustanovitelj Imponie Group, Millcoma Group in Stroja ter nadzornik v družbah Hypos Muta in Pup Velenje.

“Pred selitvijo smo imeli prostore na različnih lokacijah; na prvi smo imeli na voljo slabih 270, na drugi skoraj 900 kvadratnih metrov, dokumentacijo pa smo imeli razpršeno na več kot treh različnih lokacijah. Rešitve smo iskali že dolgo in med drugim izvedli raziskavo, s katero smo iskali ponudnike na območju Velenja, a je merilom za državno upravo ustrezal le eden. Tako je Davčni urad Velenje po 14 letih prostorske stiske končno dobil dovolj velike in ustrezno opremljene prostore,” pove Naraločnikova.

Občina ob prihodek
Župan Srečko Meh nad odločitvijo Dursa, da se preseli iz dozdajšnjih občinskih prostorov, ni navdušen. “Žal mi je, ker so bili redni plačniki najemnine in kot takšni zanesljiv vir prihodkov občinske blagajne,” pravi Meh in dodaja, da bodo v prostore, ki so ostali prazni, preselili večino služb, ki jih ima občina zunaj uprave – na primer inšpekcijske službe –, v kleti pa naj bi uredili tudi mestno blagajno.

Tudi v Topolšici
Iz naravnega zdravilišča Terme Topolšica pa so nam potrdili, da je Ročnik oziroma njegovo podjetje Fraktal-Consulting od Zdravilišča Rogaška kupilo 24-odstotni delež v njihovih termah. “Pričakujemo, da bomo deležni njegove podpore pri dokončanju dveh velikih investicij, ki sta v teku. Gradimo namreč center zdravja in dobrega počutja ter apartmajsko naselje. Predvsem pa smo veseli, da gre za kupca iz doline,” pravi Špela Menih Novak, vodja prodaje v Termah Topolšica. Kakšne načrte ima s Topolšico, smo vprašali tudi Ročnika, a njegovega odgovora nismo prejeli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.