Slovenija
50 ogledov

Od obljub je ostala le tožba za milijon

Igor Plestenjak Nik Rovan
Od podjetja Carbon zahteva vračilo milijona evrov, ki je bil dan kot spodbuda za tujo naložbo.

Javna agencija za podjetništvo in tuje investicije (Japti) je prekinila pogodbo s podjetjem Carbon in s tožbo zahteva vračilo milijona evrov, ki ga je podjetju dala kot spodbudo za slabih deset milijonov evrov vredno tujo neposredno naložbo v Sloveniji. Carbon naj bi pri nas začel proizvodnjo nanodelcev in zaposlil 77 ljudi.

Prekinitev pogodbe se je po besedah direktorja Japtija Igorja Plestenjaka zgodila prvič. “Izgubili smo zaupanje, da se lahko z ljudmi, ki so zdaj v Sloveniji, projekt izpelje. Projekt bi se sicer lahko nadaljeval, toda le če bi dobili dodatne bančne garancije,” pravi Plestenjak.

Na vprašanje, zakaj niso unovčili bančne garancije, ki bi jo moralo podjetje, kot je razvidno iz razpisne dokumentacije, priložiti prijavi na razpis, Plestenjak odgovarja, da so takoj predložili račun za nakup opreme in da v takem primeru bančna garancija ni potrebna. Oprema po neuradnih informacijah še ni bila dobavljena in je še v Rusiji.

Na sodišču je pred Japtijem v vrsti že Primorski tehnološki park, ki mu Carbon, kot je pred dnevi poročal Dnevnik, dolguje 200 tisoč evrov najemnin in zamudnih obresti. Poleg tega v letih 2009 in 2010 podjetje Carbon ni imelo nobenih prihodkov. Plestenjak je pojasnil, da za znesek odgovarja tudi tuji partner, to je italijansko podjetje Carbest.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.