Slovenija
37 ogledov

“Od obljub le ruševine”

Na nekaterih območjih (na skupno okoli 128 hektarih), ki bodo v prihodnje namenj Žurnal24 main
Vrtičkarji. Doslej so odstranili okoli 1.800 vrtičkov in postavili šele 65 
novih. V ljubljanskem proračunu zanje v dveh letih ni namenjeno nič.
65 vzorčnih vrtičkov na dveh lokacijah je postavljenih, kdaj bo naslednjih 416, je še vprašanje.

V Mestni občini Ljubljana (MOL) so do zdaj z zemljišč v lasti občine odstranili okoli 1.800 objektov in vrtičkov, je povedala Bogomira Skvarča Jesenšek, glavna inšpektorica MOL. Odstranjevali jih bodo še naprej. Skupaj z okoljskim ministrstvom in njegovim inšpektoratom načrtujejo rušenje na območjih Rakove jelše in ob Savi v Črnučah, je dodala.

Novi vrtički
Lani je MOL v skladu z novim vrtičkarskim odlokom izvedla vzorčne vrtičke v Dravljah (51 vrtičkov z lopami) in Štepanji vasi (14) ter jih prek razpisa tudi dala v najem. “Letos ni načrtovanih sredstev za ureditev novih območij. Pripravljeni so sicer projekti za nove vrtičke na območju Viča, Vižmarij, Slap in Ježice, zdaj pa preverjamo novo možnost – da bi MOL zagotovila projekte in zemljišče, za izvedbo pa bi poiskali najemnike vrtičkov,” so z oddelka za ravnanje z nepremičninami MOL nejasno odgovorili na vprašanje, koliko vzorčnih vrtičkov bodo letos vzpostavili in kje.

Načrtovane lokacije
Načrt. V novem prostorskem načrtu so za trajne lokacije vrtičkov namenjeni predeli Zaloga, Polja, Hrušice, Štepanje vasi, Črnuč, Bežigrada, Vižmarij, Šentvida, Dravelj, Podutika, Viča, Livade ter med Malim grabnom in južno avtocesto (okoli 46 hektarov). Vrtički so ponekod dovoljeni tudi kot del zelenih površin v stanovanjskih in drugih območjih (okoli 28 hektarov).

Pridobivanje zemljišč
MOL je ob sprejemanju proračuna na svetniško vprašanje Anžeta Logarja, zakaj za vrtičke za dve leti ni predvidenih sredstev, odgovorila, da sredstev ni “zaradi izvedbe pripravljalnih aktivnosti pridobivanja zemljišč in formalnopravnih postopkov, ki bodo osnova za urejanje vrtičkov v prihodnjih letih”.

MOL je že lastnica zemljišč, na katerih načrtuje skupno 416 vrtičkov (51 na Viču, 155 v Vižmarjah, 25 v Slapah in 185 na Ježici) – ta zemljišča skupaj s parcelo v Kašlju obsegajo 46.083 kvadratnih metrov. To je približno deset odstotkov vseh lokacij za trajne vrtičke v prostorskem načrtu (okoli 46 hektarov). Kako in kdaj nameravajo pridobivati druga zemljišča, nismo izvedeli.

“Vse narejeno napol”
Karel Lipič, predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije, je nad vrtičkarskim stanjem v prestolnici razočaran. “Marsikaj je bilo obljubljeno s strani župana pred dvema letoma, ko so na silo odstranjevali vrtičke za Bežigradom. Od obljub so ostale ruševine, ljudje so ostali brez vrtičkov. Vse je ostalo napol narejeno, tako pri novih vrtičkih kot pri pospravljanju starih,” meni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.