Slovenija
21 ogledov

Od Paname do nekdanjih vodilnih v Hypu

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Za panamskim podjetjem, ki mu je Vegrad leta 2007 nakazal 22 milijonov evrov, naj bi stali nekdanji vodilni v skupini Hypo Alpe Adria Bank Slovenija.

Več listin, dokumentov in izpisov denarnih transakcij naj bi namreč kazalo na to, da za panamskim off-shore podjetjem Enjuan Managment Corp. stojijo nekdanji predsednik uprave banke Božidar Špan, njegov naslednik Anton Romih, nekdanji generalni direktor Hypo Leasinga Andrej Potočnik in nekdanji direktor Hypo Alpe Adria Consultants Andrej Oblak.

Po poročanju časnika Dnevnik naj bi obremenilno dokumentacijo kriminalisti pridobili v preiskavi po tem, ko so v javnost prišli podatki, da je Vegrad za nakup večinskega deleža v projektni družbi Gina panamskemu podjetju leta 2007 plačal 22 milijonov evrov.

To pa je štirikrat več od zneska (5,75 milijona evrov), ki ga je omenjeno podjetje le mesec dni prej za isti delež odštelo avstrijski družbi Hypo Alpe Adria Immobilien Beteiligungs. Panamsko podjetje je tako le v enem mesecu na račun Hypa in Vegrada Hilde Tovšak ustvarilo dobiček v višini 16,5 milijona evrov.

Pomoč iz Liechtensteina

Dokumenti tudi razkrivajo, da je panamskemu podjetju pri nakupu 80 odstotkov Gine pomagal "strateški partner" - liechtensteinsko podjetje Immo Invest Fund AG. To je po poročanju časnika namesto panamskega podjetja družbi Hypo Alpe Adria Immobilien Beteiligungs nakazalo celotno kupnino. Denar za ta posel pa naj bi Immo Invest Fund pridobil iz Hypa.

Božidar Špan na vprašanje, ali je lastnik Immo Investa Fund in panamskega podjetja, za časnik ni želel odgovoriti. Na klic se niso odzvali niti Anton Romih, Andrej Potočnik in Hilda Tovšak. Klic na številko Andreja Oblaka pa je bil zaman, saj številka ne obstaja več.

Je pa nekdanji izvršni direktor Vegrada Matej Košič, sicer podpisnik pogodbe s panamskim podjetjem, pojasnil, da na strani Vegrada kot kupca ni bilo "nikakršne povezave z liechtensteinskimi prodajalci zemljišč". Dejal je, da so vsa zemljišča kupili po tržnih cenah, za vse projekte pa so financiranje pridobili pri drugih bankah. Košič je še dejal, da so lastniki zemljišč v času razcveta nepremičninskega trga cene oblikovali glede na pričakovane bodoče donose.

Komentarjev 6
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:10 17.junij 2011.

    Vse se hoče prikrit,saj je vsa politika vmešana v tele goljufije.Sicer so pa že razdelil denar,tako,da ne bo kje vzet za vračilo.

  • Realist 15:05 17.junij 2011.

    Bivši vodilni so s vojimi umazanimi posli spravili banko na slab glas. Dejanja, ki so jih naredili v času vodenja banke sigurno niso vodilo banke ampak so bila to dejanja posameznikov, ki so na ta način želeli banko izkoristiti. Še ...prikaži več dobro, da so to avstrijci dosti hitro ugotovili in preprečili še hujše. Kot so že nekateri omenili je pa zanimivo, da naši preizkovalni organi niso zasledili nič takšnega kar bi bilo vredno razsikave. Kljub vsemu lahko banki zaupamo, jaz sem že nekaj let komitent in nad delovanjem nimam pripomb.

  • Altesse 11:38 17.junij 2011.

    Uboga Hilda...