Slovenija
22 ogledov

Od papirnatih bonov do telefona

študenti študentje fakulteta Anže Petkovšek
Študenti. 53 evrov štipendije več kot pred desetletjem, delajo pa manj kot pred krizo.

Bolonja. "Študenti smo od uvedbe bolonjske reforme imeli visoka pričakovanja," pravijo na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). A po desetletju uveljavljanja reforme ugotavljajo, da so bili uresničeni le redki cilji. "Dobili smo prepakirane stare predmete in programe, teorijo brez prakse, kopičenje nepotrebnih obveznosti, neprimerljivost ravni izobrazbe in znanj s starimi programi, finančne ovire, vprašljivo vrednost naših diplom ter instantne programe," dodajajo.

Vse manj dela za mlade

Študente so doletele tudi spremembe pri subvencionirani prehrani, ki jim je vrsto let omogočala trgovanje s papirnatimi boni. Leta 2010 so namreč vpeljali uporabo mobilnega telefona kot vmesnika za unovčenje subvencij. Država je leta 2003 za študentski obrok primaknila 2,3 evra, letos plačuje 30 centov več. Študentom so se štipendije v tem času sicer zvišale. Če so pred desetimi leti državni štipendisti povprečno dobili 129 evrov, jih danes 182 na mesec. A študenti manj zaslužijo s svojim delom. Leta 2008 jih je na napotnice delalo 150 tisoč, lani le še 118 tisoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.