Slovenija
31 ogledov

Od Pipstrela do kosmičev

Odlikovanje podjetja Pipistrel. Saša Despot
Zmaga Pipistrela na Nasinem natečaju, kosmiči z užitno embalažo, razvoj novega sistema za zdravljenje raka in Slovenec, ki se je postavil ob bok Zuckerbergu. Vse to so dosežki slovenskih posameznikov v letu 2011, na katere smo lahko upravičeno ponosni.

Za Iva Boscarola, lastnika ajdovske družbe Pipistrel, je iztekajoče se leto zagotovo eno najbolj uspešnih v njegovi karieri. Tretjega oktobra je zmagal na posebnem Nasinem tekmovanjui električnih letal.

Strogo žirijo je v kalifornijskem mestu Santa Rosa s svojimi sodelavci prepričal z letalom Pipistrel Taurus G4, ki je v odločilnem krogu porabilo 0,2 kilovatne ure manj, kot so načrtovali, ne da bi zaradi tega trpela hitrost.

"Mi bomo v vsakem primeru zvečer odprli šampanjec! Dajte ga še vi in se veselite z nami, saj imamo vsi skupaj velik razlog za srečo!" je po prejemu nagrade takrat dejal Boscarol.

Velik uspeh za Barbiča

Velikega priznanja je bil deležen tudi slovenski znanstvenik, matematik in računalničar Jernej Barbič. Ameriška revija MIT Technology Review ga je namreč uvrstila med 35 najuspešnejših inovatorjev, mlajših od 35 let.

Priznanje, ki je v ZDA zelo cenjeno, je prejel tudi ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg.

Barbič ga je prejel za dosežke v računalniški grafiki, ki imajo uporabno vrednost v filmski industriji.

Z metodami uporabne matematike, numerične analize in matematične fizike sodeluje pri izdelovanju računalniško generiranih filmov in pri računalniških igrah, sodeluje tudi z letalsko industrijo in s simulacijami preučuje kirurške posege v medicini.

Nov sistem za zdravljenje raka

Strokovnjaki Instituta Jožef Stefan pa so v sodelovanju z ruskimi, nemškimi in ameriškimi kolegi razvili nov sistem za zdravljenje raka. Njihov dosežek je septembra objavila priznana revija Narava in zdravje.

Raka bi tako lahko po novem zdravili s posebnimi kapsulami, ki bi zdravilo s pomočjo magneta pripeljala direktno do rakavih celic. Kemoterapija, ki ima pri zdravljenju tudi veliko negativnih stranskih učinkov, bi tako lahko bila v prihodnosti preteklost.

Kosmiči z užitno embalažo

Dandanes je zelo pomembno, da se podjetja zavedajo varovanja okolja. Med njimi so tudi prehrambena, ki bi lahko odkupila pravice za proizvodnjo izdelka ekipe štirih študentov živilstva, ekonomije in strojništva (Katarine Borovšek, Evgena Benedika, Gregorja in Mateja Šömena).

Slednji so namreč v konkurenci iz 12 držav na prvem evropskem tekmovanju za razvoj eko-inovativnih živilskih proizvodov na mednarodnem prehranskem sejmu Anuga v Kölnu osvojili tretje mesto in zasluženo bronasto nagrado.

Ekipa je tako žirijo prepričala s hrustljavimi prosenimi kosmiči, imenovane Crunchy Milly, ki so shranjeni v vrečki, ki so užitne. Ob prelitju z jogurtom, mlekom ali sokom se namreč te  razstopijo.

Komentarjev 1
  • privat 20:35 01.januar 2012.

    zanimljivo je da se samo g.Turk trudi nekako civilizirati naše bogataše...nagradimo dosežke tudi z ukradenim denarjem..gremo srot