Slovenija
30 ogledov

Od plebiscita minilo 17 let

Na plebiscitu se je okoli 95 odstotkov udeleženih volilnih upravičencev izreklo Žurnal24 main
Pred natanko 17 leti, 23. decembra 1990, so se volivke in volivci na plebiscitu odločili, da želijo živeti v samostojni in neodvisni Sloveniji.

Leto dni pozneje je tedanja skupščina s sprejemom prve slovenske ustave postavila temelj novemu pravnemu sistemu in parlamentarni ureditvi države.Izidi plebiscita so bili uradno razglašeni tri dni po plebiscitu, zato 26. december obeležujemo kot državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

Na plebiscitarno vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država, je okoli 95 odstotkov udeleženih volilnih upravičencevodgovorilo pritrdilno.

Plaketa za Rigelnika © BOBO

 
Dan samostojnosti in enotnosti so obeležili že v petek na državni proslavi v Cankarjevem domu, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik vlade Janez Janša . Praznik so počastili tudi poslanci s slavnostno sejo, ki je bila hkrati namenjena obeležitvi 15-letnice državnega zbora. Ob tej priložnosti je predsednik državnega zbora France Cukjati podelil spominske plakete vsem dosedanjim predsednikom državnega zbora ter poslancem, ki so bili v državni zbor izvoljeni v vseh štirih mandatih.

Plakete so prejeli predsednik nekdanje skupščine France Bučar , ki je skupščino vodil med letoma 1990 in 1992, ter dosedanji predsedniki DZ Herman Rigelnik (1992 do 1994), Jožef Školč (1994 do 1996), Janez Podobnik (1996 do 2000), Borut Pahor (2000 do 2004) in Franc Feri Horvat (2004).

Poslanci, ki so bili na funkcijo izvoljeni v vseh mandatih, pa so Anton Anderlič (LDS), Roberto Battelli (italijanska narodna skupnost), Geza Džuban (LDS), Franc Feri Horvat (SD), Janez Janša (SDS), Zmago Jelinčič (SNS), Miran Jerič (LDS), Rudolf Moge (LDS), Miran Potrč (SD), Maria Pozsonec (madžarska narodna skupnost) in Jožef Školč (LDS).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.