Slovenija
19 ogledov

Od polnoči znova dražje gorivo

Zadnjič se je bencin pocenil novembra. Na prvo letošnjo pocenitev bo treba še ča Žurnal24 main
Bencin je po polnoči dosegel novo rekordno ceno.

Cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina se je zvišala na 1,279 evra, liter neosvinčenega 98- ali 100-oktanskega bencina stane 1,291 evra. Dizelsko gorivo se je podražilo za 0,4 centa na 1,237 evra za liter.

Cene nafte na visoki ravni
Ob izteku 14-dnevnega obdobja so tako črpalkarji cene znova prilagodili razmeram na naftnih trgih. Tam se je cena surove nafte sicer v zadnjih dveh tednih nekoliko umirila, a še vedno ostaja na visoki ravni blizu 90 dolarjev.

"Rast cen surove nafte in posledično pogonskih goriv žene okrevanje gospodarstva po svetu. Sam sem pričakoval še večjo rast cen surove nafte, a je to nekoliko omilil močan dolar," je za Žurnal24 razmere na mednarodnih trgih v zadnjem času komentiral Djani Brečevič, direktor Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji.

Trenutne cene naftnih derivatov pri nas in v sosednjih državah (vir: AMZS):

država/cena (€) 95-oktanski dizel
Slovenija 1,279 1,237
Hrvaška 1,22 1,16
Italija 1,42 1,29
Avstrija 1,24 1,18
Madžarska 1,29 1,28

"Kakor stvari trenutno stojijo, bistvene pocenitve goriva za slovenske kupce ni na obzorju, saj trendi gibanja cen kažejo navzgor," ni za denarnice voznikov nič kaj optimističen Brečevič. Na pocenitev bi lahko z znižanjem trošarin vplivala le država, ki pa na račun goriv izdatno krpa nikoli dovolj poln proračun.

LPG se draži še hitreje
Zadnje čase se zelo draži tudi avtoplin, ki so ga mnogi imeli za zelo dobro alternativo vedno dražjega bencina. Trenutno je liter LPG vreden že 0,81 evra/liter, medtem ko je bil še na začetku oktobra liter vreden le 0,69 evra, maja 2009 pa zgolj 0,50 evra. To pomeni, da se je v zadnjih nekaj mesecih podražil za 15 odstotkov.

Cena avtoplina sicer ostaja nespremenjena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.