Slovenija
28 ogledov

Od pomora do poroke

V naslednjih dneh bodo znane dodatne analize mrtvic, cvetnega prahu in cvetoče o Žurnal24 main
Čebelarji zaskrbljeni zaradi pomora čebel. Pahor bolj naklonjen predčasnim volitvam kot tehnični vladi. Prodaja Mercatorja še brez epiloga. Spomin na OF, obletnica Černobila in pravljična poroka.

Zaradi aprilskega množičnega pomora čebel, predvsem v Pomurju, so na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izdali odredbo o prepovedi prometa in uporabe tistih fitofarmacevtskih sredstev, ki vsebujejo aktivne snovi tiametoksam, klotianidin in imidakloprid na semenu koruze in oljne ogrščice. Po prvih raziskavah so namreč s temi snovmi tretirana semena osnovni krivec za pomore čebel.

Še dodatne analize mrtvic
V Pomurju se nahaja 16 tisoč čebeljih družin, od tega jih je bilo doslej prizadetih 2.500.

Inšpekcijske službe so obravnavale 25 prizadetih čebelarjev, odvzeli so 11 vzorcev mrtvic, pet vzorcev cvetnega prahu, sedem vzorcev oljne ogrščice, dva vzorca koruze iz posejanih njiv in dva vzorca satja z medom za ugotavljanje ostankov pesticidov, ki bi lahko povzročile odmiranje čebel.

Dodatne analize mrtvic, cvetnega prahu in cvetoče oljne ogrščice na ostanke pesticidov naj bi bile znane v naslednjih dneh. Pristojni bodo v dveh prizadetih čebelnjakih na območju Kobilje in Dolge vasi vzorčili tudi nektar in cvetni prah. Odvzeli bodo tudi vzorce čebel in cvetnega prahu v čebelnjaku, ki ima zdrave čebele, saj bodo rezultati služili za primerjavo z zastrupljenimi čebelami.

Potrebujemo "nov prelom"
27. aprila smo obeležili 70. obletnico upora proti okupatorju in ustanovitve OF leta 1941. Predsednik republike Danilo Türk je na državni proslavi upor proti okupatorju označil kot najpogumnejše dejanje v zgodovini našega naroda. Da smo sposobni prelomiti s preteklostjo, smo po njegovih besedah ponovno izkazali pred 20 leti.

Zaradi mnogih škodljivih in etično nesprejemljivih praks, ki so se nabrale v obdobju tranzicije, pa tudi danes potrebujemo prelom – prelom z zablodami naše tranzicije, je poudaril. Kot je dejal, moramo prelomiti z nebrzdano grabežljivostjo, s tajkunstvom in omalovaževanjem pravosodja, odpravljati moramo korupcijo, razjasniti orožarske zgodbe in zavrniti potvarjanje zgodovine.

Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik pa je na slavnostni seji glavnega odbora zveze Türku predlagal, naj povabi "krog uglednih ljudi", ki naj odkrito povedo svoja mnenja glede časa, "ko je narod v krizi". Po njegovem bi to obrodilo sadove, saj je prepričan "v modrost predsednika republike".

Agrokor podaljšal veljavnost ponudbe
V Pivovarni Laško tudi ta teden niso sprejeli odločitve o načinu prodaje 23,34-odstotnega lastniškega deleža v Mercatorju, saj je tik pred odločitvijo nadzornikov o morebitni prodaji deleža v največjem slovenskem trgovcu hrvaškemu Agrokorju vmes posegel Urad za varstvo konkurence in omejil prosto razpolaganje z delnicami Mercatorja.

Nadzorniki so sejo zato prekinili in na odločitev urada vložili tožbo. Sejo so nadaljevali v petek, a odločitve o prodaji deleža v Mercatorju še vedno niso sprejeli. Družba Agrokor je veljavnost ponudbe neuradno podaljšala do 4. maja.

Pahor: Vladne krize ni!

Premier Borut Pahor je na novinarski konferenci po seji vlade ostro zavrnil špekulacije zadnjih dni, da naj bi že napovedal odstop v dneh po "superreferendumski" nedelji 5. junija, ko bomo na referendumih odločali o pokojninski reformi, arhivih in delu na črno.

Pahor se je odzval tudi na trditve opozicijske SDS, da je le marioneta. "Če bi bil to, kar mi pripisujete, me ne bi skušali zamenjati za vsako ceno," je kratko odgovoril Pahor.

Tehnični vladi ni naklonjen, saj po njegovem mnenju takšna vlada ni operativna, tehnični predsednik vlade pa da je "invalidna osebnost".

"Osebno sem naklonjen predčasnim volitvam, če bi ocenili, da ne moremo preseči vladne krize, čemur pa danes še nismo priča," je dejal in ponovil, da Slovenija nima vladne krize, saj je vlada "opravilno in reformno sposobna".

Opozoril je tudi, da če bo pokojninska reforma na referendumu padla, bodo ljudje posledice čutili predvsem pri svojem življenjskem standardu, saj bodo finančni trgi ocenili Slovenijo kot reformno nesposobno državo.

Dogovor o 164 dvojezičnih krajevnih napisih
Predstavniki avstrijske zvezne vlade, deželne vlade avstrijske Koroške in treh organizacij koroških Slovencev so v Celovcu dosegli dogovor o postavitvi dvojezičnih krajevnih napisov v 164 krajih na avstrijskem Koroškem, dogovor pa vključuje tudi druge ukrepe podpore koroškim Slovencev, kot sta raba slovenščine na uradih ter financiranje slovenske glasbene šole in dvojezičnih vrtcev in šol. Pri deželni vladi avstrijske Koroške naj bi tudi ustanovili forum za dialog o manjšinskih vprašanjih.

Minuli teden so se v Ukrajini spomnili na jedrsko nesrečo v Černobilu, od katere je minilo 25 let. Ta velja za najhujšo jedrsko katastrofo v zgodovini človeštva.

Pogovarjali smo se tudi z Ukrajincem, ki trenutno živi v Sloveniji in ki je odkril še eno plast tragedije v Černobilu. "Tistim, ki so sodelovali pri odpravljanju posledic, so oblasti dajale alkohol," je povedal.

26. april 1986: ob 1.23 izbruhne eksplozija v nuklearki Černobil. 25 let kasneje: gradnja nukleark se ni ustavila, čeprav je zaradi sevanja umrlo ogromno ljudi – številke še danes niso točno znane. Več v GALERIJI.

Premier Pahor je v prvem odzivu na dogovor dejal, da gre za "prelomen korak naprej", ki pa ne pomeni konca poti. Gre pa po njegovi oceni za "konkludentno priznanje, da je Slovenija naslednica Avstrijske državne pogodbe (ADP)", ki v 7. členu ureja pravice slovenske manjšine v Avstriji.

Dogovor je pozdravil tudi zunanji minister Samuel Žbogar, ki pa je priznal, da s kompromisnim dogovorom nista v celoti zadovoljna niti slovenska manjšina niti uradna Ljubljana. Tudi na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu so pozdravili dogovor, čeprav z njim niso povsem zadovoljni. Bo pa dogovor po oceni ministra Boštjana Žekša vseeno bistveno prispeval k izboljšanju položaja slovenske manjšine v Avstriji in tamkajšnje ozračja.
   
Sanjska kraljeva poroka
V Veliki Britaniji pa je bilo zaradi kraljeve poroke princa Williama in Kate Middleton zelo praznično kar ves teden.

Pred Westminstrsko opatijo so se že nekaj dni pred slavnostnim dogodkom zbirale množice ljudi, da so si zagotovile čim boljše mesto za uživanje ob kraljevi poroki.




Poglejte, kaj vse se je dogajalo med poročnim obredom, kdo je bil med povabljenci, kateri svatje so si za svoj izbor obleke zaslužili pohvalo ter kateri so s svojim videzom popolnoma zgrešili, in zakaj sta mladoporočenca prestavila medene tedne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.