Slovenija
26 ogledov

Od ponedeljka za pol ceneje

razprodaje, razprodaja, poletna razprodaja tekstila in obutv Anže Petkovšek
V ponedeljek se začenjajo sezonske razprodaje oblačil in obutve. Trgovci bodo cene znižali tudi za polovico.

Do predvidoma vsaj konca avgusta bodo trgovci z oblačili in obutvijo kupcem te izdelke ponujali ceneje. Zjutraj se namreč začenjajo sezonske razprodaje.

Pridejo tudi sosedje

"Po napovedih članov Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) bodo v času letošnjih poletnih razprodaj ceno znižali v povprečju do 30-odstotkov, ponekod pa do 50-odstotkov, datum pričetka razprodaj pa je kar pravšnji, saj na pravo poletje v Sloveniji še vedno čakamo," ugotavljajo na TZS.

Trgovci poleg domačih kupcev pričakujejo tudi tujce, zlasti potrošnike iz sosednjih držav, predvsem Italije in Hrvaške. "Razprodaje izkoristijo tudi številni turisti, ki se v poletnih mesecih ustavijo v naši državi, saj jim je na razpolago kvalitetno in raznovrstno blago po ugodnih cenah ter ne zgolj posamezni kosi, ki so posledica "čiščenja" starih zalog blaga," dodajajo na TZS. Trgovci so se zato na razprodaje dobro pripravili, potrebe svojih potrošnikov namreč, kot zagotavljajo sami, ves čas skrbno spremljajo.

 

Ni jim treba vzeti nazaj!

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo tako trgovce kot tudi kupce, da so pozorni na sam izgled blaga, ki se ponuja po znižani ceni. "Kljub znižani ceni mora biti blago na razprodaji brezhibno, razen če ni posebej označeno, da gre za blago z napako. V primeru, da se izkaže, da ima izdelek stvarno napako, ima potrošnik pravico uveljavljati reklamacijo, prav tako kot v redni prodaji v času izven sezonskih razprodaj," pravijo na ZPS.

Trgovcem sicer vračil izdelkov vendarle ni potrebno sprejemati za vsako ceno. "V primeru, da ste na razprodaji kupili izdelek, s katerim ni nič narobe, pa ga kljub temu ne želite imeti, trgovec takega izdelka ni dolžan sprejeti nazaj. Od poslovne prakse vsakega posameznega trgovca pa je odvisno, kako bo obravnaval vašo zahtevo. Če trgovec takšen izdelek zamenja, ali izstavi dobropis, se to šteje za dober poslovni običaj," opozarjajo na ZPS. 




Na TZS pa opažajo, da vse redkeje prihaja do nepravilnosti pri sezonskih razprodajah. Ker da trgovci vedno bolj dosledno upoštevajo zakonske obveznosti in pravila, ki so določena za poslovanje v času razprodaj. Kljub temu pa nekaj prijav domnevnih kršitev na ZPS vsako leto prejmejo. "Največ pritožb potrošnikov v naši pravni pisarni se nanaša na nepravilno označevanje cen popusta oziroma na tiste primere, ko trgovci tik pred razprodajo cene izdelkov dvignejo in jih nato ob razprodaji znižajo, s tem pa prikažejo višji odstotek znižanja, ki potrošnike zvabi k nakupu," še pojasnjujejo na ZPS, ki o tem sproti obveščajo tudi Tržni inšpektorat, kjer nadzirajo spoštovanje pravil in kako sezonske razprodaje na splošno potekajo.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.