Slovenija
20 ogledov

Od presežka vas lahko boli glava

Lekarna Boštjan Tacol
Samozdravljenje. Več zdravil, večje tveganje.

Pazljivo. Najpogostejši zaplet pri sočasnem jemanju več zdravil je, da lahko prikrijejo resnejša obolenja in se ta ne začnejo ustrezno zdraviti, opozarja farmacevtka Miroslava Abazović.

Ker je obdobje prehladnih obolenj pred vrati in ker takrat radi posežemo po tako imenovanih kombiniranih zdravilih (za lajšanje več simptomov, na primer bolečin, kašlja in izcedka iz nosu), farmacevti opozarjajo na pazljivost pri izbiri zdravila. “Za vsakega posameznika je treba zdravilo izbrati posebej. Zdravila, ki učinkujejo na več simptomov prehladnih obolenj, niso primerna za tiste, ki imajo na primer visok krvni tlak, povečano delovanje ščitnice ali psihiatrične težave,” pravi farmacevtka Helena Pavšar. Če boste sočasno uporabljali več zdravil (za samozdravljenje), bo verjetnost za težave večja, bodisi v obliki nezaželenih učinkov bodisi kot medsebojno delovanje zdravil.

Naštejte vsa zdravila

“Samozdravljenje ni brez tveganj, zato se pred izbiro posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom in upoštevajte priložena navodila. Farmacevt vam bo najlažje svetoval, katero zdravilo je za vas najprimernejše, če mu poveste za vsa zdravila, ki jih uživate, ali pokažete osebno kartico zdravil, na kateri so napisana vsa zdravila, ki jih jemljete na recept in brez recepta,” svetuje Abazovićeva. Vloga farmacevta je, da vam pomaga oceniti resnost simptomov in ali je zdravljenje z zdravili brez recepta sploh potrebno ali pa ti zahtevajo zdravniško obravnavo.

Tablete na zalogi

Kar polovica vprašanih je za samozdravljenje enkrat ali večkrat že uporabila zdravila na recept, ki so jih imeli doma in jim jih je zdravnik predpisal za zdravljenje podobnih simptomov, je pokazala nedavna raziskava. “Takšna zdravila predstavljajo veliko tveganje za zdravje,” opozarja Pavšarjeva.

Da bi spodbudili aktivno vlogo pacientov ter pravilno in racionalno rabo zdravil, je Slovensko farmacevtsko društvo (SFD) izdalo brošuro Zdravila in samozdravljenje, ki jo že brezplačno dobite v svoji lekarni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.