Slovenija
2791 ogledov

Od prvih aktivnosti do prvega zapornika bo minilo 10 let

zapor rešetke celica Profimedia Fotografija je simbolična.
Zavod za prestajanje kazni zapora Dobrunje. Koliko časa bo minilo od ideje do realizacije oz. do prvega zapornika?

Slovenija naj bi leta 2025 končno dobila prepotrebni nov zavod za prestajanje kazni zapora, in sicer zapor Dobrunje. A pot do njega je bila dolgotrajna. Na ministrstvo za pravosodje smo se obrnili z vprašanjem, koliko časa pravzaprav traja oz. bo skupno trajala gradnja zapora od idejne zasnove do prvega zapornika.

Ministrstvo za pravosodje je z aktivnostmi na tem projektu pričelo že leta 2015, in sicer na podlagi pooblastila Uprave Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij, z izdelavo projektne naloge, so nam pojasnili na omenjenem ministrstvu. "Leta 2017 je bil izveden javni arhitekturni urbanističen natečaj, na osnovi katerega je bila v letu 2018 podpisana pogodba za izdelavo projektne dokumentacije z zmagovalcem natečaja, in izdelana investicijska dokumentacija. Arhitekturno rešitev je izdelal biro ARHITEKTI Arhitekti Počivašek Petranovič d.o.o.," so drugo fazo projekta opisali na ministsrtvu.

Pravnomočno gradbeno dovoljenje šele leta 2021

"Po podpisu pogodbe za projektiranje so se pospešile aktivnosti pri sprejemanju podrobnega občinskega prostorskega načrta, ki je bil v letu 2019 sprejet na Mestnem svetu MOL. V letu 2020 je projektant dokončal projektno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja, konec 2021 pa smo dobili pravnomočno gradbeno dovoljenje," so nam še pojasnili na ministrstvu. 

Po dokončanju projektne dokumentacije za izvedbo in investicijskega programa je Ministrstvo za pravosodje lahko pričelo z javnim naročilom za izvedbo gradbeno obrtniških del in opreme. To je bilo zaključeno avgusta lani, s podpisom pogodbe s skupino JV CGP, d.d. (nosilni partner), Kolektor Koling d.o.o. (partner) in Pomgrad d.d. (partner), in sicer v višini 73 milijonov eur (z DDV).

Od prvih aktivnosti do prvega zapornika vsaj 10 let

Zapor s kapaciteto slabih 400 zapornikov naj bi bil tako dokončan leta 2025, kar je štiri leta po izdanem gradbenem dovoljenju, istega leta pa naj bi že začel sprejemati tudi prve zapornike. Ne glede na zahtevnost projekta, je to vseeno še en dokaz, da birokratski mlini v Sloveniji še vedno meljejo počasi, zaradi takšnih in drugačnih razlogov. In to pri projektu, ki je nujno potreben, saj so slovenski zapori že vrsto let pošteno prenatrpani. Spomnimo, da je Janševa vlada – zavedujoč se vseh birokratskih nesmislov – leta 2021 celo uvedla Strateški svet za debirokratizacijo.

*Fotografija je simbolična

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • Idioti 20:09 09.april 2024.

    Za tele naše politike , ki so nas lepo zajebal , ne bomo nič gradil ampak v SLO je tolk gradov , da bodo vsi dobil svoj apartman brez oknov ! Lokacija pa v bližini kamnoloma .

  • Stane Adamič 08:10 11.december 2023.

    Zahtevnost objekta???? Pa koga VI farbate????

  • Avatar Zoran
    StarMačk 15:17 10.december 2023.

    Planirali so kapacitete za 400 zapornikov, ko ga bodo odprli, pa bodo hitro ugotovili, da so se ušteli za 100%...