Slovenija
2 ogledov

'Od referenduma ne bomo odstopili'

Janez JanÅ¡a foto: Robert Balen Žurnal24 main
Predsednik SDS Janez Janša je bil jasen, da če državni zbor ne bo izglasoval veta na zakonsko novelo o javnih cestah, napoveduje referendum.
Predsednik SDS Janez Janša novelo zakona o javnih cestah, ki uvaja vinjete za krajše časovno obdobje, označuje za nesrečno. "Če državni svet ne bo izglasoval veta na zakonsko novelo in vlada ne bo resno razmislila o tem, da dela veliko neumnost, bomo mi resno razmislili, ali naj vprašamo državljane, ali se s tem strinjajo," je zatrdil.

Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril Janša, je vlada zakon sprejela ob argumentaciji, da denarja za avtoceste ne bo dovolj, ob tem pa predlagala rešitev, prek katere bo za avtoceste zbranega še manj denarja. Poleg tega vlada po Janševih besedah pričakuje sprostitev blokiranih evropskih sredstev za gradnjo nekaterih avtocestnih odsekov, pri čemer so uradniki direktorata za promet pri Evropski komisiji že sporočili, da zakon ne zadostuje za sprostitev sredstev.

 

Od 1. julija drugačen sistem

Slovenija je vinjete uvedla v času Janševe vlade, in sicer 1. julija lani. Za polletno je treba odšteti 35 evrov, za letno pa 55 evrov. DZ je v torek sprejel novelo zakona o javnih cestah, ki s 1. julijem letos uvaja vinjete za krajše časovno obdobje, in sicer tedensko in mesečno, polletno pa za osebna vozila ukinja. Za tedensko bo treba odšteti 15 evrov, cena mesečne še ni določena (gibala naj bi se med 30 in 35 evri), letna pa se bo podražila na 95 evrov. Sredi oktobra lani je Janša, takrat še v vlogi premierja, napovedal, da bo Slovenija leta 2009 najverjetneje uvedla tudi vinjete za časovno obdobje, krajše od pol oziroma enega leta.

Polletna in mesečna vinjeta za enako ceno
Po Janševem mnenju zakon dodatno obremenjuje slovenske voznike, problema čezmerne obremenitve zaradi tranzita čez Slovenijo pa ne rešuje. "Hkrati vsebuje tudi neumno določilo, ki v bistvu ceno polletne vinjete določa za ceno mesečne. Če bo v direktoratu za promet Evropske komisije kdo želel iskati argumente za obtožbo Slovenije, da je diskriminatorna, bo uporabil prav to primerjavo," je prepričan Janša, ki meni, da taka rešitev ne zdrži nobene realne presoje. "Vlada se s tem samo zapleta v zanko, v katero je stopila brez potrebe."

Slovenija ni diskriminatorna do tujcev
Načela in direktive EU zahtevajo nediskriminatornost, kar pomeni, da cena ne sme biti različna za domače in tuje voznike. "In tega v Sloveniji ni. Slovenija ni v ničemer uvedla diskriminatornega sistema za tujce," je zatrdil predsednik SDS. Pripombe na cene vinjet v Sloveniji so bile in so v nekaterih sosednjih državah, toda, kot poudarja Janša, imamo tudi mi pripombe na cestnine v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. "A ne moremo vplivati na to, kako bodo te države zadeve urejale, prav tako ne morejo one vplivati na to, kako bomo to urejali mi," je dejal.

Problem je po Janševem prepričanju nastal, ko je komisar za pomet postal Italijan Antonio Tajani. Ta po njegovih besedah v nasprotju z ostalimi komisarji zastopa lastne nacionalne interese. Kot še poudarja Janša, je Evropska komisija glede vinjet od Slovenije zahtevala zgolj dodatna pojasnila, kako dolgo bo v državi veljal obstoječi sistem cestninjenja. "Ko smo lani spreminjali sistem cestninjenja, smo jasno zapisali, da gre za začasen režim, in sicer do uvedbe satelitskega sistema cestninjenja. Do tega bi že prišlo, če ne bi zamujal evropski satelitski sistem Galileo," je povedal.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.