Slovenija
15 ogledov

Od Slovenije veliko pričakujejo

Okolijsko srečanje v državnem zboru Žurnal24 main
Prepričan sem, da bo Evropa postala največji izvoznik ekološkega razmišljanja, je na evropskem srečanju o okolju v državnem zboru poudaril njegov predsednik France Cukjati.

V državnem zboru je potekalo srečanje predsednikov odborov, pristojnih za energetiko in okolje nacionalnih parlamentov držav članic Evropske unije, Evropskega parlamenta in parlamentov držav kandidatk.

Predsednik državnega zbora France Cukjati je v uvodnem nagovoru poudaril, da so ustanovne članice Unije že pred več kot 50 leti razmišljale o energetskih vprašanjih in že takrat čutile potrebo po skupni energetski politiki, danes pa smo po njegovem prepričanju pod vse močnejšim pritiskom problemov, ki spadajo tako v sklop energetike kot v sklop okolijske politike.

Cukjati verjame, da bo Evropa tako lahko postala največji izvoznik ne samo demokracije, temveč tudi ekološkega razmišljanja in bo tako spet imela nesporno pozitivno središčno vlogo v svetu.

Do leta 2020 20-odstotni delež obnovljivih virov
Beseda je med drugim tekla o obnovljivih virih energije ter o podnebnih spremembah v luči podnebno-energetskega paketa Evropske unije, ki ga pripravlja Bruselj. Skoraj vsi uvodni govorniki so poudarili, da od slovenskega predsedovanja veliko pričakujejo.

Govorniki so za zaprtimi vrati predstavili svoja stališča o tem, kako do leta 2020 doseči 20-odstotni delež – trenutno predstavlja le šest odstotkov – obnovljivih virov energije v energetski porabi Unije.

Unija ima velike načrte s sončno energijo. © iStockphoto

 
Artur Runge Metzger z direktorata Evropske komisije za okolje je poudaril, da smo v obdobju, ko je treba intenzivno razmišljati o tehnologiji z nizkimi izpusti toplogrednih plinov ter o gospodarstvu, ki je na njih zgrajeno. S tem bomo naslednjim generacijam po njegovih besedah predali kolikor toliko čisto in zdravo okolje ter omogočili sožitje med okoljem in gospodarskim razvojem. To mora biti naš cilj kljub visokim stroškom, ki so za to potrebni.

Obravnavali so tudi vprašanje, kako oblikovati nacionalne mehanizme za spodbujanje obnovljivih virov energije v luči delitve bremen med članicami in podnebno-energetskim paketom, ki ga pripravlja Evropska komisija na osnovi sklepa voditeljev Unije na lanskem marčnem vrhu EU.

Padec zidu na Baliju
Dotaknili so se energetskih tehnologij in Evropskega strateškega energetskega tehnološkega načrta, s katerim naj bi EU dosegla nižjo ceno čiste energije in prevzela vodilno vlogo v sektorju tehnologij z nižjimi izpusti toplogrednih plinov, ter govorili o Energetski skupnosti Jugovzhodne Evrope kot modelu doseganja trajnostne in stabilne oskrbe z energijo v regiji.

Posebno pozornost so namenili tudi rezultatom okolijske konference na Baliju, ki po besedah predsednika začasnega odbora Evropskega parlamenta za podnebne spremembe Guida Sacconija predstavlja nekakšen padec "berlinskega zidu " na področju okolja. "Z njo je padel zid med razvitimi in nerazvitimi ," je dejal.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.