Slovenija
424 ogledov

Od sobote naprej mejni nadzor s Hrvaško in Madžarsko

Hrvaška meja Epa
Vlada je potrdila, da uvaja nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko.

Nadzor bo Slovenija uvedla v soboto za najmanj deset dni, so povedali na novinarski konferenci po seji vlade. Minister Boštjan Poklukar je že v sredo o tem obvestil madžarskega in hrvaškega kolega. Slovenija mora o tem obvestiti tudi Bruselj. 

Slovenija ni edina, ki uvaja nadzor na notranjih schengenskih mejah. Avstrija je nadzor na meji s Slovenijo podaljšala do maja prihodnje leto, uvedla ga je tudi na meji s Češko. Nadzor na meji s Slovenijo v soboto uvaja Italija.

Države so se za ta ukrep odločile zaradi migracijskega pritiska in razmer na Bližnjem vzhodu. O razmerah naj bi danes govorili tudi na zasedanju notranjih ministrov članic EU. 

Hrvaška ne pričakuje strogega nadzora

Hrvaški notranji minister Davor Božinović ne pričakuje, da bo Slovenija na meji s Hrvaško izvajala strog nadzor. "Glede na pogovor z ministrom Poklukarjem ne pričakujem, da bo šlo za strogo preverjanje, predvsem pa to ne bi smelo vplivati na prebivalce ob meji," je o nadzoru na meji, ki ga je za soboto napovedala Slovenija, v izjavi za novinarje povedal Božinović.

Pojasnil je, da se je Slovenija za nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko odločila, potem ko se je Italija zaradi povečane teroristične grožnje odločila za uvedbo nadzora na meji s Slovenijo. Zato pa se je spričo zaostritve napetosti na Bližnjem vzhodu in nedavnih napadov v Franciji in Belgiji odločilo tudi več drugih članic.

Božinović: Število nezakonitih prehodov se je zmanjšalo

O tem, da je ponovna uvedba nadzora povezana predvsem s povečano teroristično grožnjo, po Božinovićevem mnenju priča tudi dejstvo, da se je število nezakonitih prehodov med Hrvaško in Slovenijo v zadnjem času zmanjšalo.

K temu je prispevala okrepitev mešanih policijskih patrulj ob slovensko-hrvaški meji, o čemer sta se ministra dogovorila ob robu ministrskega zasedanja v Bruslju konec septembra. "Število nezakonitih migrantov v Sloveniji je precej manjše kot pred mesecem dni," je povedal hrvaški minister.

Pričakuje, da si bodo zdaj vsi skupaj prizadevali, "da v nekem doglednem času stvari vrnemo na svoje mesto". O tem bodo v začetku novembra govorili tudi na tristranskem srečanju s kolegoma iz Slovenije in Italije v Trstu, je povedal.

Hrvaški notranji minister je prav tako znova zagotovil, da Hrvaška pri varovanju svoje meje z Bosno in Hercegovino, ki je od hrvaškega vstopa v schengen v začetku leta zunanja meja, ne potrebuje pomoči drugih držav članic ali Frontexa. "Pomagajo nam lahko zgolj države, iz katerih prihajajo migranti," je poudaril, pri čemer je izpostavil države Zahodnega Balkana.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Plavi-mil 13:58 19.oktober 2023.

    Ne bojte se, NIČ NE BO, to je samo zavajanje sosedov Avstrijcev in Italjanov , itak je naši levi golazni priuriteta uvozite čimveč nezakonitih, ne zavedajoč se, da so oni prvi na tapeti, ko se bodo razmnožili, kot zajci in ...prikaži več ali še pomnite tovariši, kako so se kosovirji načrtno razmnoževali in zakaj.