Slovenija
1404 ogledov

Od sveta še vedno odrezanih 150 ljudi

Plaz pri vasi Soča
1/5
PU Nova Gorica
Delavci na Bovškem nadaljujejo z odstranjevanjem velikanskih gmot snega. Plazovi povzročajo težave tudi drugje.

Na Bovškem so se vremenske razmere umirile do te mere, da lahko danes nadaljujejo z odstranjevanjem velikanskih gmot snega, ki so na več mestih zasule glavno cesto od Bovca proti Trenti in vasem ter zaselkom v tem koncu, so sporočili iz Regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko.

Od 12. ure je za promet znova odprta cesta Bovec - Predel, kar pomeni, da je omogočen dostop do Loga pod Mangartom tudi s slovenske strani. Sinoči je cestnim službam uspelo prebiti snežni plaz na cesti in omogočiti vsaj morebitne intervencije, dopodlne pa so cesto očistili in sprostili za promet.

Poveljnik Civilne zaščite Bovec Edi Melinc upa, da bi jim do noči uspelo zagotoviti vsaj še interventno pot do Trente, kjer je še vedno od sveta odrezanih približno 150 prebivalcev. Zaradi snega je zaprta tudi cesta čez prelaz Vršič. 

plaz Bovec Snežni plazovi Slovenija Prebivalci odrezani od sveta, nevarnost ostaja velika

Poveljnik občinskega štaba CZ Bovec Edi Melinc znova poziva ljudi, naj se ne odpravljajo na oglede na mesta plazov, saj je nevarnost tam še vedno zelo velika. 

Zaprta je tudi občinska cesta Libušnje - Vrsno v občini Kobarid, saj se je tam sprožil zemeljski plaz. Obvoz je urejen preko Kamnega. Poveljnik občinskega štaba CZ Kobarid Aleksander Vončina je opozoril občane, naj se na območju plazu, ki si ga je včeraj že ogledal geolog, znova pa si ga bo jutri, ne zadržujejo. Teren je namreč še vedno zelo krušljiv.

plaz Libušnje - Vrsno | Avtor: Občinski štab CZ Kobarid Občinski štab CZ Kobarid

Težave s plazovi tudi na Gorenjskem

"Zaradi snežnega plazu ponoči je zaprta priljubljena tekaška steza od Planice proti Tamarju. Steza je tudi fizično zaprta. Sprehajalna pot proti Tamarju je trenutno še odprta. Velika nevarnost snežnih plazov je tudi na območju Zelenice z okolico in drugod v gorah, medtem, ko so planinske poti večinoma poledenele," so sporočili s PU Kranj.

Gorenjski policisti pozivajo k previdnosti, upoštevanju morebitnih zapor na določenih območjih zaradi nevarnosti in k spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Zapore so postavljene zaradi varnosti. "Previdno tudi na cestah, ker so nekatere površine še vedno poledenele, situacija pa se sproti spreminja. Vozite previdno," opozarjajo voznike.

Zaradi zemljeskega plazu je zaprta tudi cesta Črna na Koroškem - Šoštanj v Javorju, poroča Prometno-informacijski center. Zaradi snega je zaprta cesta Volče - Solarji. Na Pokljuki sta zaradi poledice zaprti regionalna cesta Mrzli Studenec - Gorjuše ter lokalna cesta Koprivnik - Goreljek. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.