Slovenija
25 ogledov

Od višine plač se zvrti

giancarlo miranda, banka koper Suzana Kos
Letna poročila. Družbe v minusih, a “krizne” plače menedžerjev dobre.

Banka Koper je imela lani za 60 odstotkov nižji dobiček kot leto prej; nadzorniki so minuli teden obravnavali letno poročilo, v katerem so objavljeni tudi podatki o prejemkih uprave, a ker bo dokument dokončno potrjen šele na majski seji, nam višine plač nočejo razkriti. Ker po naših informacijah individualne pogodbe uprave niso bile spremenjene, je torej prvi mož banke Giancarlo Miranda po naših izračunih lani na mesec prejel 25 tisoč evrov bruto. Toliko je kapnilo tudi Tomažu Berločniku s Petrola, ki je lani prejel 300.488 evrov bruto.

Omejene na petkratnik

Leta 2011 je bil s 472 tisočaki bruto najbolje plačani bančnik v državi Gorazd Trček, predsednik uprave Gorenjske banke. Odgovora na vprašanje, ali so plače upravi banke v teh kriznih časih lani morda znižali, nismo dobili, češ da bo vse objavljeno v letnem poročilu. Sava, ki je lani pridelala več kot 99 milijonov evrov minusa, je svojega prvega človeka Mateja Narata nagradila z 209 tisoč evri bruto. Poslovni sistem Mercator je lansko leto končal s 104 milijoni izgube, predsednika uprave (Anton Balažič je zamenjal Žigo Debeljaka) pa sta skupno prejela 226 tisočakov.

Spomnimo, da so plače menedžerjev v družbah v večinski lasti države omejene na petkratnik povprečne plače v družbi.

Komentarjev 1
  • suzana.kos 09:11 04.april 2013.

    če Obama prejme 400 tisoč dolarjev, to je okoli 300 jurjev evrov na leto - a je torej vodenje Petrola na primer , primerljivo z vodenjem ZDA?