Slovenija
40 ogledov

Od začetka begunske krize na meji danes največ vojakov

Vojaški tabor v Bohinjski Beli Anže Petkovšek
Okrog sto pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske danes pri varovanju zelene meje pomaga policistom.

Vojaki danes policistom pomagajo varovati zeleno mejo na območju policijskih uprav Koper, Novo mesto, Celje in Maribor. Pri izvajanju skupnega patruljiranja s Policijo vojaki nimajo pooblastil za izvajanje policijskih nalog.

Slovenska vojska od sredine septembra 2015 sodeluje v reševanju migrantske situacije. "Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Ministrstvu za notranje zadeve ter nevladnim organizacijam nudi logistično pomoč in pomoč pri delu v nastanitvenih centrih, sodeluje pri širšem varovanju državne meje ter ureja tehnične ovire. Skupaj je v naloge, povezane z migranti, danes vključenih okrog 250 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske," je še vojska napisala na svoji spletni strani.

Kot je znano, vojaki pri varovanju zelene meje nimajo pooblastil za izvajanje policijskih nalog. Na terenu patruljirajo v mešanih skupinah, sestavljenih iz dveh vojakov in policista.

Kot je za STA povedal Simon Korez, so vojaki tovrstne naloge opravljali tudi doslej, a danes so prvič na terenu v tolikšnem številu. Naloge opravljajo na podlagi prošnje oziroma zahteve Generalne policijske uprave v povezavi z ukrepi slovenske vlade, ki sledijo tudi avstrijskim ukrepom za obvladovanje migrantskega toka, je še dodal Korez.

Pripadniki Slovenske vojske naj bi v prihodnjih dneh predvidoma dobili tudi dodatna pooblastila. Vlada je namreč po sredini seji v DZ že poslala predlog za začetek izvajanja 37. a člena zakona o obrambi, ki vojski omogoča dodelitev izjemnih pooblastil. Na podlagi omenjenega člena, ki je bil v zakon vnesen oktobra lani, lahko namreč DZ - če to zahtevajo varnostne razmere - na predlog vlade odloči, da pripadniki Slovenske vojske skupaj s policijo izjemoma pri širšem varovanju državne meje tudi opozarjajo, napotujejo, začasno omejujejo gibanje oseb ter sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic. Matični odbor DZ naj bi predlog obravnaval v petek, DZ pa bo o njem predvidoma odločal v začetku prihodnjega tedna, še poroča STA.

Komentarjev 9
  • Zmago 21:20 18.februar 2016.

    Ti si kvečjemu glista zajedalska, ki živi na tuj račun !!!

  • Willi Swocc 19:22 18.februar 2016.

    Kakšne puške so to za streljat kroglice. S tem si ne bojo kej dosti pomagali je treba robo prav. Če pride do kakšnega sranja se priporočam za snajperista.

  • edvard 16:08 18.februar 2016.

    Tebe bi jaz poslal z begunci v Nemčijo, si sramota za Slovenijo.