Slovenija
26 ogledov

Odbitek davka tudi, če račun še ni plačan

Bralec je bil šokiran, ko je dobil račun za 120 evrov, in toliko bolj vesel, ko Žurnal24 main
Danes sta začeli veljati noveli zakonov o prevzemih in o davku na dodano vrednost (DDV). Novela zakona o prevzemih zvišuje prevzemni prag z dosedanjih 25 odstotkov na tretjino deleža glasovalnih pravic v ciljni družbi, z novelo zakona o DDV pa se ponovno omogoča vračilo DDV tudi za neplačane račune.

Novela zakona o prevzemih sicer cilja na oživitev kapitalskega trga v Sloveniji, hkrati pa se prevzemni prag s tem približuje pragovom v drugih državah članicah EU.

Novela z namenom zagotovitve enake obravnave vseh, ki so oproščeni dati prevzemno ponudbo, obveznost poročanja Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) širi tudi na osebe, ki so kot upniki zaradi finančnega prestrukturiranja dosegle prevzemni prag ali dodatni prevzemni prag.

Ponovno se tudi uvaja tudi pravno podlago, na podlagi katere lahko ATVP za prekrške kaznuje tudi posameznike. Vlada ocenjuje, da bo predlog s tem omogočil večji nadzor ATVP.

Spodbudili pravočasno plačevanje računov

Z novelo zakona o DDV pa je ponovno omogočen odbitek davka tudi v primeru, da račun še ni plačan. Spremembe zakona je zahtevala Evropska komisija.

Da odbitka DDV ne smejo uveljaviti, če računa še niso plačali, je zavezancem za DDV naložila novela zakona, ki jo je DZ sprejel lani spomladi v zakonodajnem paketu.

S tem naj bi spodbudili pravočasno plačevanje računov, je rešitev izpred dobrega leta dni pojasnil državni sekretar na finančnem ministrstvu Aleš Živkovič. In dodal, da je to v nasprotju z evropsko direktivo.

Slovenija je namreč v začetku tega leta prejela uradni opomin Evropske komisije o kršitvi določb evropske direktive, ki posebnih rešitev za primer kršenja plačilnih rokov ne predvideva. Zato so bile pripravljene ustrezne spremembe zakona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.