Slovenija
22 ogledov

Odbor o sodelovanju v Afganistanu

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Odbor za zunanjo politiko danes o sodelovanju slovenskih vojakov v Afganistanu.

"V Sloveniji skoraj nič ali pa prav nič ne razpravljamo o tem, zakaj slovenski vojaki sodelujejo v vojni v Afganistanu, tako kot to delajo v vseh drugih državah in parlamentih. Tokrat pa je priložnost, da ocenimo – po vseh teh letih kaj se tam dogaja, kakšna je naša vloga ter do kdaj in na kakšen način ima še smisel vztrajati na bojiščih po mnogih ocenah mnogih strokovnjakov izgubljene vojne," pred začetkom seje odbora za zunanjo politiko poudari predsednik odbora za obrambo Tone Anderlič.

Odbor za zunanjo politiko bo tako – na zahtevo poslanske skupine Zares – na današnji nujni seji razpravljal o vlogi Slovenije v Afganistanu. Zares predlaga poziv vladi, da ta v enem mesecu določi datum in strategijo umika naše vojske iz Afganistana. Hkrati naj bi odbor – kot predlagajo – pozval tudi k splošni razpravi o umiku na naslednji seji državnega zbora.

Cveta Zalokar Oražem in Franco Juri pri tem poudarjata, da z napotitvijo prve slovenske skupine za urjenje afganistanske vojske prihaja do bistvenih sprememb v slovenskem sodelovanju, saj s tem narašča možnost, da se slovenski vojaki znajdejo tudi neposredno na bojiščih. Tudi finančna plat novosti je nepredvidljiva, saj bo zelo verjetno treba dokupovati vojaško opremo.

Kot je znano, je obrambna ministrica Ljubica Jelušič že zavrnila, da z napotitvijo slovenske skupine za urjenje afganistanskih vojakov raste nevarnost bojnega sodelovanja.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.