Slovenija
41 ogledov

Odbor: Policija ni zatajila

Iz devetega nadstropja tega bloka je oče vrgel hčerko. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Družinska tragedija na Zaloški danes na odboru. Poziv pristojnim, naj nadgradijo ureditev obravnave izpuščenih zapornikov.

S tragedijo na Zaloški ulici, kjer je konec marca oče skozi okno iz devetega nadstropja vrgel svojo hčerko in nato skočil še sam, se je danes ukvarjal odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje. Pod drobnogled je vzel delovanje policije ob dogodku in pozval pristojne organe, naj nadgradijo sistemsko ureditev postpenalne obravnave zaprtih posameznikov.

Oče deklice je namreč v času, ko je izvedel tragično dejanje, ravno dobro začel prestajati pogojni odpust iz zapora, potem ko je prestajal zaporno kazen zaradi družinskega nasilja nad prejšnjo partnerico. Nujno sejo odbora je zahtevala SDS, ki jih je zanimala predvsem strokovnost, usposobljenost in vodenost slovenske policije.

Generalni direktor policije Janko Goršek je na odboru zagotovil, da so policisti ob tragediji ravnali strokovno in v skladu s pooblastili, ter poudaril, da je od prvih informacij o grožnjah do zaključnega dejanja tragedije minilo le nekaj več kot pol ure.

Poslance SDS je zanimala odsotnost specialne enote policije na kraju dogodka in njen skoraj dvourni reakcijski čas pri interventnem aktiviranju. Poveljnik specialne enote Marjan Anzeljc je pojasnil, da gre za maksimalni reakcijski čas, saj je del enote v pripravljenosti na svojih domovih.

Večja pozornost postpenalni obravnavi
Psiholog Matic Munc je člane odbora opozoril, da za tragični dogodek ne moremo kriviti policistov, saj sta tragediji med drugim botrovala še sistem ureditve prestajanja kazni in delo centrov za socialno delo. Storilec je bil po besedah Munca vrsto let znan po svoji krutosti, a so ga vseeno poskušali zbližati z bivšo partnerico, ki jo je pretepel.

S širšo odgovornostjo za tragedijo se je strinjal poslanec Vito Rožej iz Zaresa, ki je predlagal sklep, da odbor poziva pristojne organe, naj preučijo veljavno ureditev obravnave posameznikov v kazenskih postopkih in možnosti nadgradnje sistema, ki bi vključeval tudi postpenalno probacijsko obravnavo.

Omenjeni predlog sklepa koalicije je bil tudi podprt, medtem ko večina predlogov SDS razen prvega o seznanitvi z delovanjem slovenske policije ni dobila zadostne podpore.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.