Slovenija
3349 ogledov

Takšno ukrepanje zoper Stevanovića zahteva SDS

Protesti proti PCT
1/2
Anže Petkovšek
Nujna seja so zahtevali poslanci SDS, kjer menijo, da številni neprijavljeni shodi ogrožajo pravni red države.

Odbora za pravosodje in za notranje zadeve bosta na nujni seji razpravljala o dolžnostih pristojnih organov, da zaščitijo pravni red v državi. Razpravo so zahtevali poslanci SDS, ki menijo, da pristojni organi ne dovolj učinkovito ukrepajo zoper organizatorje neprijavljenih, včasih tudi nasilnih protestov, ter posameznike, ki grozijo politikom.

V SDS pojasnjujejo, da so se za zahtevo odločili zaradi številnih neprijavljenih protestov, ki se odvijajo v prestolnici. Ti so se pojavljali že pred sestavo trenutne vlade in se nadaljevali v času najbolj zaostrene epidemije covida-19, pri čemer so na protestih vzklikali grožnje s smrtjo predsedniku vlade Janezu Janši in privržencem SDS. Nedavno pa so se protesti spremenili tudi v nasilne izgrede.

Čeprav protesti nimajo prijaviteljev, je po navedbah SDS jasno, da jih organizirajo določeni javno izpostavljeni posamezniki. Ob tem so omenili stranko Resni.ca kranjskega politika Zorana Stevanovića ter Jašo Jenulla kot organizatorja petkovih kolesarskih protestov. Na pozive različnih skupin pa so se odzvali tudi člani različnih kriminalnih združb, ki jih je mogoče videti na nezakonitih shodih, so zapisali.

V SDS si želijo hitrih ukrepov

Od najvišjih predstavnikov policije ter državnega tožilstva, sodišča in državnega odvetništva zato pričakujejo, da v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi in obveznostmi nemudoma ostro in učinkovito ukrepajo zoper organizatorje neprijavljenih protestov in posamezne nasilne protestnike.

Po enem od predlaganih sklepov naj odbora pozoveta organe odkrivanja in pregona ter državno odvetništvo k uvedbi prekrškovnih, kazenskih in civilnih odškodninskih postopkov zoper organizatorje neprijavljenih protestov in nasilne protestnike.

Upravno enoto Ljubljana naj bi pozvala, da čim prej sprejme odločbo o prepovedi organiziranja shodov, zajetih v 6. členu zakona o javnih zbiranjih. Ta določba med drugim predvideva to možnost za shode, na katerih naj bi se izvajala kazniva dejanja oziroma naj bi se na njih pozivalo k izvajanju kaznivih dejanj.

Odbora naj poleg tega od državnega odvetništva zahtevata, da v zvezi z nasilnimi protesti oblikuje pravna mnenja, povezana z varstvom premoženjskih in drugih pravic in interesov države. Prav tako naj oblikuje pravna mnenja o skladnosti mnenj in ravnanj državnih organov s prakso sodišč v Sloveniji in prakso mednarodnih sodišč, še predlagajo v SDS.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • milan654 08:32 05.oktober 2021.

    pa še to na včerašni seji je zblojeni branko grims tuliv na poslanska kolega levice in najbo sram generalnega direktorja ulaja da je prostaško na padeu državnega tožilca ta vlada esdesa je zblojena in ta janez janša je zblojen

  • milan654 08:26 05.oktober 2021.

    za te proteste je kriva aktualna vlada in minister za notranj zadeve aleš hojs in zblojeni in bolani branko grims da gani sram

  • ico8 14:27 04.oktober 2021.

    Neverjetno, vsi yugocefurji so se zbrali na eni sami strani!!!