Slovenija
36 ogledov

Oddajanje na črno cveti

Nepobranih je od tri do 61 milijonov davkov. Žurnal24 main
Davki so plačani le za približno sedem tisoč stanovanj, ki se oddajajo. Sodeč po popisu nepremičnin bi jih lahko bilo več kot 90 tisoč. Evidenc ni.

Večina stanovanj se oddaja na črno, področje pa je popolnoma neurejeno, so prepričani poznavalci.

Davčna uprava je lani pobrala za dobrih pet milijonov evrov akontacije dohodnine od oddajanja premoženja v najem. Poenostavljen izračun pokaže, da je prijavljenih manj kot sedem tisoč stanovanj. Pri izračunu smo predpostavili, da je povprečna najemnina 400 evrov na mesec.

Številka precej nizka

Za primerjavo: samo za pridobitev subvencij za oddajanje stanovanj študentom v Ljubljani se je prijavilo 1077 zasebnikov, ki legalno oddajajo stanovanje študentom, na enem izmed nepremičninskih portalov pa smo našli kar 620 aktualnih oglasov za oddajo stanovanj v Ljubljani.

Lani poleti so s spremembami stanovanjskega zakona ukinili vodenje registra najemnih pogodb, ki so ga morale imeti upravne enote. Nadomestne evidence, pri kateri bi dacarji lahko preverili prikrivanje oddajanja, pa ni.


"Evidenca bi bila dobra za nadzor s strani državnih organov in za preglednost trga, ki bi koristila javnosti;" pravi Aleš Perovšek. © Finance

 
Vzpostavite evidenco!
"Glede na ukinitev vseh registrov vodenja najemnih pogodb se čuti velika potreba po vzpostavitvi vodenja podatkov o najemnih poslih. To bi bilo dobro za državne organe, nadzor in za preglednost trga, ki bi koristila javnosti," je prepričan Aleš Perovšek iz Geodetske uprave RS.

Skrivnostni nedoločeni
Iz registra nepremičnin je razvidno, da je v tržnem najemu 17.180 stanovanj, vendar ni podatka o tem, koliko jih oddajajo fizične osebe.

Po podatkih, pridobljenih v popisu nepremičnin, je v tržnem najemu 11.405 stanovanj, ki so v lasti ene fizične osebe, za kar 47.143 stanovanj pa vrsta najema ni določena. Stanovanj, ki imajo več lastnikov (ne nujno le fizičnih oseb), se na trgu oddaja 4.280, vrsta najema pa ni določena za 28.962 stanovanj.

Do 61 milijonov minusa
Na črno fizične osebe oddajajo najmanj štiri in največ 85 tisoč stanovanj. To pa po prej omenjenih predpostavkah pomeni od tri do 61 milijonov nepobranih davkov.

Na Dursu zagotavljajo, da nadzor izvajajo tudi pri dohodkih od oddajanja premoženja v najem. Pred dnevi smo poročali, da so inšpektorji pregledali 557 fizičnih oseb. Koliko je bilo odkritega oddajanja na črno, pa niso mogli povedati, saj ne vodijo ločene statistike.

MF: Vse bo rešil nov sistem
Ministrstvo za finance smo vprašali, ali bi bilo za izboljšanje nadzora treba spremeniti zakonodajo in kako. Odgovorili so nam, da se izboljšave na področju nadzora nadejajo od novega informacijskega sistema na Dursu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.