Slovenija
17 ogledov

Odganjanje kupcev

Leta 2001 je Drnovškova vlada falcon kupila za več kot 20 milijonov evrov, danes Žurnal24 main
Odprodaja. Vlada falcona ne namerava prodati pod ceno 16,3 milijona evrov.

Vlada hoče za falcon iztržiti najmanj 16,3 milijona evrov, je potrdila ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. Cena je postavljena na podlagi uradne cenitve, narejene junija.

Še pred poletjem je bila orientacijska cena 13,7 milijona evrov. Prvi mož Adrie Airways Tadej Tufek pa je pred časom za medije izjavil, da falcona ni mogoče prodati za več kot devet milijonov.

Rok za oddajo ponudbe še ni določen
Vlada je sicer danes potrdila besedilo objave javnega zbiranja ponudb za prodajo falcona. Rok za oddajo ponudb še ni določen, opredeljeno pa je, da bodo veljavne ponudbe, oddane do marca 2011. Prav tako še ni natančno znano, kdaj bo javno zbiranje ponudb objavljeno v uradnem listu.

Oddaja falcona se ne bi izplačala

Rešitve. Vlada je problem falcona 2000 EX najprej poskušala rešiti z oddajo v operativno upravljanje, razmišljali pa so tudi o oddajanju. V začetku leta so za najem letala dobili tri ponudnike, vse možnosti pa so se izkazale kot neekonomične.

Pogoji prodaje
Za prodajo letala bo objavljen mednarodni javni razpis (kar bo prvič). Letalo bo naprodaj po načelu videno-kupljeno, kupec pa bo moral plačati tudi stroške prepisa letala in morebitne druge stroške, povezane s prodajo.

“Pričakujemo resne ponudbe za vladno letalo in nato nadaljnja pogajanja,” je na vprašanje, ali ni pričakovani prodajni znesek, ki je za vsaj dvakrat višji od tržnih cen primerljivih letal, nerealen, dejal Uroš Krek, državni sekretar na obrambnem ministrstvu.

Počasno reševanje
Domnevno zaradi kritik na račun počasnega reševanja problema z vladnim letalom je Krek februarja ponudil odstopno izjavo, ki pa jo je nato preklical. Kmalu zatem je vlada odločila, da vladno letalo falcon proda, ker je menila, da uporaba letala iz visokega cenovnega razreda z visokimi stroški ni gospodarna.

Na falconu so medtem v Ženevi opravili drugi servis. Orientacijsko ceno so postavili junija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.