Slovenija
1 ogledov

"Odgovarjajo za svoje odločitve"

241208_petkovsek_pahor Žurnal24 main
Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države je samostojna pri svojih odločitvah, za katere pa mora prevzeti odgovornost, trdi Pahor. Agencija naj bi zamenjala nekatere nadzornike.

Časnika Dnevnik in Finance pišeta, da naj bi agencija zaradi neposlušnosti načrtovala zamenjave nadzornikov v Zavarovalnici Triglav, Petrolu, NKBM, Pošti Slovenije, HSE in PDP. Agencija naj bi tudi skušala omejiti pristojnosti Kapitalske družbe, ki jo vodi Borut Jamnik (tudi prvi nadzornik Triglava), in Slovenske odškodninske družbe, ki jo vodi Tomaž Kuntarič (sicer prvi nadzornik Petrola).

"Finančno-gospodarska kriza je jasno pokazala, da nekateri nadzorni sveti (tudi finančnih subjektov) niso izvajali učinkovitega nadzora in opravljali kritične presoje odločitev uprav ter se zavedali obsega tveganj, ki so jih sprejemali," je v odgovor časnikoma zapisala komisija.

"Sami odgovarjajo za svoje odločitve"
Pahor je po seji vlade na vprašanje, ali ni odlaganje odgovornosti, ko pravi, da se ne bo mešal v delo agencije, odgovoril, da se je v primeru NKBM – odločitev agencije, da bo država prek treh družb sodelovala pri dokapitalizaciji te banke, ga je presenetila in ji ni bil naklonjen, saj je želel dokapitalizacijo s strani tujih vlagateljev – odločil za "zaščito integritete agencije kot neodvisne agencije, ki bo odgovarjala za svoje odločitve".

Na novinarska vprašanja je odgovarjala tudi ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Agencija po njenem mnenju ne ravna v skladu s svojim kodeksom in hodi "po robu ali včasih kar malo čez zakon o gospodarskih družbah kar zadeva pristojnosti".

Glede menjav nadzornikov je Radićeva dejala, da "človek ne ve več, kaj bi si mislil drugega kot to, da je spet zadaj ena interesna skupina ljudi, ki si z umikom čisto konkretnih oseb, ki ne delajo po volji nekoga, želi kupiti neke pozicije in upravljati premoženje države mimo lastnika".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.