Slovenija
1837 ogledov

Odgovor ministrstva na domnevne spolne zlorabe v primeru Dušan Smodej

Asta Vrečko Vlada RS
Še vedno gre za domnevo o spolnem nadlegovanju, kljub temu se je odzvala tudi kulturna ministrica.

Ministrstvo za kulturo je po zadnjem primeru domnevnega spolnega nadlegovanja, ki je v javnost prišlo v teh dneh in bilo izpostavljeno tudi na družabnih omrežjih, obsodilo vsakršno nasilje. Ministrica Asta Vrečko je v izjavi za medije izrazila ničelno toleranco do te problematike, tudi v kulturi, ter napovedala preverbo možnih sistemskih ukrepov.

V današnji izjavi je spomnila tudi, da se je ravnokar začelo sojenje enemu od profesorjev na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo zaradi domnevnega nadlegovanja študentk. "Tako da očitno je, da je na področju kulture prisoten problem spolnega nadlegovanja in tega je treba absolutno in jasno in najbolj ostro obsoditi," je dejala ministrica.

Po njenih besedah podatki o spolnem nasilju v Sloveniji govorijo sami po sebi. "Gre za velik družbeni problem, ki se ga ne naslavlja dovolj odkrito, jasno in se o tem ne pogovarjamo dovolj."

Potrebni so sistemski ukrepi

Ker področje kulture iz tega ni izvzeto, bodo po napovedih Aste Vrečko na ministrstvu sprožili vse možne postopke, da bi razmislili, kateri sistemski ukrepi so tisti, ki so v pristojnosti ministrstva, da bi se o tej problematiki bolj odkrito spregovorilo, da bi bil prostor kulture varno okolje ter da bi se žrtve opolnomočile do te mere, da bi se odločile tudi za uradne prijave, pri katerih pa se ne bi počutile zlorabljene in izpostavljene.

"Pozvali bomo tudi vse institucije na področju kulture in umetnosti, da storijo enako," je napovedala ministrica. Kot je še dodala, nameravajo z nadaljnjimi ukrepi javnost seznaniti v kratkem.

Na ministrstvu sprožili pregled sodelovanj s Smodejem

Izjavo za javnost je ministrica podala po tem, ko so nekateri mediji v zadnjih dnevih poročali o očitkih o domnevnih spolnih in finančnih zlorabah, ki letijo na novomeškega kulturnika in zastopnika Društva za sodobno kulturo Fotopub Dušana Josipa Smodeja. Na Instagramu je bila vzpostavljena tudi stran Proti nasilju Dušana Smodeja, kjer objavljajo anonimna pričevanja izkušenj z njim. Smodej po poročanju Slovenskih novic očitke zanika.

Asta Vrečko je podala tudi pojasnilo o njegovem nedavnem obisku na ministrstvu za potrebe intervjuja, kamor je prišel kot urednik portala Kulturnik, ki ga ureja Beletrina, ministrstvo pa ga financira. Kot je povedala, sama z njegovim obiskom ni bila vnaprej seznanjena, Beletrina pa je bila za urejanje portala izbrana na javnem razpisu maja lani. So pa na ministrstvu po njenih besedah že sprožili pregled sodelovanj s Smodejem, ki so se, kot je še dodala, vsa dogajala v preteklosti.

Asta Vrečko Slovenija Vrečko o vladavini prava: "To je zelo nazorno pokazala trenutna kriza"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
 • Pohujšanje 20:18 22.avgust 2022.

  Ta ministrica kot vsi Levičarji niso vredni počenega groša. Sploh ne zna narditi red na RTV. Janša še kar dela medijsko katarzo na RTV, čeprav imamo novo Vlado že 100 dni. Skrajni čas je, da Golob zamenja nesposobno kulturno ministrico.

 • kapibara1 18:14 22.avgust 2022.

  Bode pa ministrica še kako povedala, vredno nekaj 10 taužent €

 • Avatar Leon
  Leon 18:00 22.avgust 2022.

  Kršitve in spolno nadlegovanje je v domeni policije razen kadar se to dogaja v cerkvenih krogih .