Slovenija
55 ogledov

Odgovor na podražitve zdravil

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Odbor predlaga ministru, naj določi način reguliranja cen zdravil brez recepta. Oražem: Preventiva ali lajšanje zdravstvenih težav ne more biti samo predmet trga.
Za podražitev zdravil sta se v začetku februarja odločili farmacevtski podjetji Lek in GSK, medtem ko so si v Krki na dan napovedane podražitve premislili in so ohranili prejšnje cene. Tako so se cene teh zdravil zvišale za tri do 23 odstotkov.

Pristojni odbor je na današnji nujni seji razpravljal o februarskem zvišanju cen "sezonskih" zdravil, ki se ne izdajajo na recept, in sklenil, da ministru za zdravje predlaga, naj določi način spremljanja cen zdravil in preuči možnosti za preprečevanje zlorab zdravil, ki se ne financirajo iz javnih sredstev.

"Preventiva zdravja ima nacionalni pomen, zato zdravila, ki prebivalstvu pomagajo pri preventivi ali lajšanju lažjih prehladnih obolenj, ne morejo ostati samo predmet tržnega funkcioniranja," je poudarila Cveta Zalokar Oražem iz Zaresa. Prepričana je, da bi morali vzpostaviti regulatorni organ, ki bi omejil neargumentirane dvige cen zdravil, ki se ne financirajo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in kjer veljajo osnovna pravila konkurence.

Zalokar Oražmova se tudi sprašuje, ali v primeru februarskega dviga cen "sezonskih" zdravil ne gre za t. i. antitržni mehanizem, saj splošno ekonomsko načelo govori o zniževanju cen ob povečanem povpraševanju. "Treba je spremljati, ali se v farmaciji ne dogajajo kartelni dogovori," je poudarila. Ker so ravno v času sezone v istem tednu podražitve "sezonskih" zdravil brez recepta napovedala tri farmacevtska podjetja, se to poslanki Zaresa zdi izredno sumljivo.

Odbor je poleg tega podprl predlog poslanke SD Andreje Rihter, naj ministrstvo preuči možnost, da se nekatera preventivna zdravila vključijo v košarico pravic oziroma se financirajo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen ob tem opozarja, da bi to po nepotrebnem obremenilo zdravstveno službo, saj bi morali bolniki v tem primeru k zdravniku po te recepte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.