Slovenija
45 ogledov

Odgovore bo iskala policija

O izkopu zemlje, ki so jo prepeljali na dogoško odlagališče, smo spraševali tudi Žurnal24 main
Dogoše. Prepeljali več ton smrdeče zemlje. Del, onesnažen s katranom, so odstranili.
Kangler podal ovadbo

Vzorčenje in analiza. Zavod za zdravstveno varstvo (ZZV) Maribor bo danes opravil vzorčenje in analizo zemlje na odlagališču. Franc Kangler, mariborski župan, pa ob vsem tem pravi: “Podal sem kazensko ovadbo zaradi povzročitve splošne nevarnosti zoper neznanega storilca; naj policija razišče, kako je s tem.” Ta je bila o dogodku obveščena že prej in zbira podatke.

Naše podjetje je res odstranilo del zemlje in ga tudi prepeljalo v zbirno-predelovalni center Gokop v Dogošah; zemljina je ostala po izkopu za Trgovski center Harvey Norman v Celju. Če se ne motim, so prepeljali 441 ton zemlje,” pravi Branko Stančič, zastopnik podjetja Avtoprevoz Gramet-Trade.

Analiza te zemlje, ki jo je pred prevozom v Celju naredilo podjetje Erico Velenje, je pokazala, da je ta zemlja neonesnažena,” dodaja Stančič.

Zemlja je smrdela
Pozneje, ko so njegovi prevozniki to zemljo že odvažali v center za predelavo gradbenih odpadkov podjetja Gokop, so jih tam opozorili na vonj.

Pri zadnjih prevozih smo sami opazili, da se zemlja po kakovosti loči od prejšnjih količin. Obvestili smo inšpekcijo in avtoprevoznik Gramet Trade jo je moral odstraniti,” pojasnjuje Renato Hlade, direktor podjetja Gokop, ki zanika, da bi sprejeli kontaminirano zemljino.

Stančič pa dodaja: “Pri tem manjšem delu smo sami naročili analizo te zemlje in ugotovili možnost, da so v njej škodljive snovi. Mislim, da se je pokazala vsebnost katrana. Podjetji Harvey Norman in Energoplan smo kot investitorja pozvali, da sta s podjetjem Kemis Ljubljana odstranila snovi, ki so bile glede na analize oporečne; potem je Erico Velenje še enkrat vzorčil del tamkajšnje zemljine. Po teh podatkih je spet nenevarna.”

Za LPR še Zares
V sredo je mariborsko javnost razburkal Stojan Auer, ko je na mestnem svetu župana Franca Kanglerja spraševal, ali kaj ve o izjemno onesnaženi zemlji, pravzaprav ekološki bombi v Dogošah. Imel je izsledke analize, ki pa jih ni želel pokazati. Včeraj je spregovoril tudi Gregor Jager, kandidat Zaresa za mariborskega župana.

To naj bi bila zemlja z območja gradbišča za Trgovski center Harvey Norman, ki je v bližini Cinkarne Celje. Dobili smo informacijo, da zemlja izjemno smrdi in da obstaja verjetnost, da so v njej strupene snovi,” pravi Jager, ki so ga o tem obvestili občani: “O sumu smo takoj obvestili pristojne službe, a do včeraj se zadeva ni premaknila nikamor.”

Išče se plačnik analiz
Gregor Jager poudarja, da nikogar ne obtožuje, ampak zahteva novo vzorčenje te zemlje, a Renato Hlade mu odgovarja: “To bom naročil, ko bo prišel Jager in to plačal; da bi si mi delali nepotrebne stroške, ker nekdo govori bedarije, pa se mi zdi neumnost. Višek je, kar si privoščijo novodobni politični izstrelki.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.