Slovenija
464 ogledov

Odgovorni na Darsu se bodo morali v petek zagovarjati SDH

Valentin Hajdinjak, predsednik uprave Dars Saša Despot
Slovenski državni holding (SDH) do srede pričakuje poročilo nadzornega sveta in uprave Darsa o izvajanju vseh ukrepov v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi.

V petek se bo nato uprava SDH ločeno sestala s predstavniki obeh organov Darsa, so danes sporočili iz SDH, kjer pa odstopa Valentina Hajdinjaka s čela Darsa ne komentirajo.

Na petkovih ločenih sestankih SDH z upravo in nadzornim svetom Darsa bodo podrobneje pojasnili že izvedene in načrtovane aktivnosti Darsa, povezane z oktobrskim razkritjem POP TV o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z Darsom in sumu kartelnega dogovarjanja pri poslu avtovleke.

Zadevo je v ponedeljek obravnaval nadzorni svet Darsa, ki je sprejel vsebino poročila svojih aktivnosti. SDH je namreč Dars po razkritju domnevnih nepravilnosti pozval k več ukrepom, naložil mu je tudi redno poročanje o aktivnostih. Nadzorniki Darsa so sprejeli tudi sklep o izvedbi forenzične revizije določenih poslov družbe.

Razkritje POP TV je medtem s čela Darsa odneslo Valentina Hajdinjaka, ki je v ponedeljek s položaja odstopil sam. Po neuradnih informacijah, ki jih navajajo nekateri mediji, naj bi bili na mizi samo dve možnosti - ali odstopi sam ali pa ga nadzorniki razrešijo krivdno.

Odstopil je, da Dars ne bo več talec medijskih objav

V SDH so danes poudarili, da kadrovskih zadev oziroma odločitev Darsa ne morejo komentirati. "Tako nadzorni svet kot tudi uprava sta avtonomna organa, ki samostojno in neodvisno sprejemata svoje odločitve," so navedli.

Predsednik nadzornega sveta Darsa Andrej Šušteršič je medtem v ponedeljek za Odmeve na TV Slovenija pojasnil, da je Hajdinjak "podal odstopno izjavo z namenom, da ne bo Dars talec medijskih objav". Hajdinjak, ki naj bi po poročanju nekaterih medijev danes pojasnil svoj odstop, naj bi se poslovil brez odpravnine.

Še konec oktobra je Šušteršič zagotavljal, da uprava Darsa v trenutno sestavi deluje dobro, domnevne nepravilnosti, ki jih bodo pregledali pristojni organi, pa da so se dogajale v prejšnjih sestavah vodstva. Zatrdil je še, da ni razlogov za krivdno razrešitev Hajdinjaka.

Tudi Hajdinjak je po objavi novinarskih prispevkov kategorično zanikal vpletenost v domnevno podkupovanje in kartelno dogovarjanje v družbi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Ender3 13:48 07.november 2023.

    Ali kdo v Hajdinjaku vidi strokovnjaka, da lahko vodi takšno državno podjetje? Ljubi bog potem pa, se sprašujemo kam vse to vodi..Politične nastavljence postavijo, da čuvajo državni bankomat..

  • Pierre 12:06 07.november 2023.

    V drugih normalnih evropskih državah je dovolj že SUM !!!! Pri nas pa....

  • Avatar Garancija
    Garancija 11:06 07.november 2023.

    Če v avstriji nekoga dobijo z roko v marmeladi,nikoli več ne opravlja nobene odgovorne službe,pa še v zapor gre za par let,naši pa vikend arest,pa na koncu pohvala