Slovenija
16 ogledov

Odgovorni v Vegradu kazensko ovadeni

(Foto: Mojca Marot) Žurnal24 main
Inšpektor za delo podal kazenske ovadbe. Izteče se rok, ki ga je upravi Vegrada postavil nadzorni svet, da pripravi poročilo o izpolnjevanju pogojev solventnosti.

 

Glavni inšpektor za delo Borut Brezovar je podal več kazenskih ovadb zoper družbo Vegrad in njeni dve hčerinski družbi (Vegrad - Inde in Vegrad Projektivni biro) ter zoper odgovorne osebe teh družb.

Ovadbe so podali zaradi neizplačila več kot treh zaporednih plač in tako tudi neizplačila prispevkov.

Ugotavljanje dejanskega stanja
Če poročila o izpolnjevanju pogojev solventnosti ne bo, bodo nadzorniki sklepali, da je družba insolventna, pravi prvi nadzornik Klemen Boštjančič.

Nadzorniki želijo s poročilom ugotoviti dejansko stanje v družbi. Dejstvo je namreč, da ima podjetje večino računov blokiranih, da ne izplačuje plač in ne izpolnjuje obveznosti do dobaviteljev. 

Če uprava poročila ne bo pripravila, bo nadzorni svet zahteval uvedbo postopkov insolventnosti, kar pomeni, da Vegrad do stečaja loči le še korak.

Prva dama Vegrada Hilda Tovšak sicer nenehno zagotavlja, da družba ni insolventna, a informacije, ki se pojavljajo v javnosti, zbujajo dvom v resničnost njenih trditev, pravi Boštjančič.

PDP zahteva izredno revizijo
Težavam velenjskega gradbinca kar ni videti konca. Državna PDP, 29-odstotna lastnica Vegrada, namreč zahteva petletno revizijo pomembnejših poslov.

PDP predlaga skupščini, ki bo 29. avgusta, naj ne sprejme revidiranega letnega poročila družbe, kot to predlaga uprava, saj iz revizorjevega poročila izhaja, da je poročilo sestavljeno pomanjkljivo in ni pripravljeno po veljavnih predpisih in standardih.

Obenem nasprotujejo podelitvi razrešnice upravi in nadzornemu svetu za leto 2009, češ da njihovo delo ni bilo v skladu s pričakovanji in da pristojni niso storili vsega, kar bi lahko, za zmanjšanje tveganj.

Na PDP upajo, da bodo njihovi predlogi na skupščini pomagali razjasniti stanje v družbi in pripomogli k uresničitvi finančnega in poslovnega prestrukturiranja družbe.

To je za ohranitev Vegrada, zaposlitev delavcev in interesov vseh deležnikov družbe ključnega pomena, so prepričani v državni PDP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.