Slovenija
51 ogledov

Odgovorno lastništvo psa

(Foto: istockphoto) Žurnal24 main
Veterinarska uprava je izdala knjižico O odgovornem lastništvu psa, s katero želi sedanje in bodoče lastnike psov opozoriti na njihove dolžnosti in pravice psov.

Knjižica, ki je brezplačno na voljo pri veterinarjih in na spletni strani veterinarske uprave, se loteva tudi tematik, ki so bile v zadnjih mesecih zelo izpostavljene – mučenje psov in kaj narediti, če pes postane nasilen.

V poglavju Prepovedana ravnanja in mučenja je med fizičnim in psihičnim izživljanjem omenjena tudi spolna zloraba živali. Vse, ki s psi ravnajo kruto, veterinarska uprava v brošuri opozarja, da je kakršno koli mučenje živali kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena zaporna kazen do enega leta.

V primeru napada psa veterinarska uprava opozarja, da mora biti na kraj nesreče takoj poklicana policija, ki vodi celotno zadevo. Če zdravnik ugotovi, da je pes človeka posebno hudo poškodoval ali ga celo ubil, veterinarska uprava odredi takojšnjo usmrtitev psa.

Brošura je namenjena tudi bodočim staršem, ki jim svetuje, kako pripraviti psa na prihod otroka, vsebuje pa tudi splošne nasvete o odnosu med psom in otrokom, kako se s psom odpraviti na potovanje in kako se sprijazniti z njegovo smrtjo. Brošuro si lahko ogledate na naslednji povezavi: VURS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.