Slovenija
21 ogledov

Odhaja in ostajajo

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Zares. Golobič naj bi kljub današnjemu odstopu še nekaj časa grel ministrski stolček.

Vlada. Kljub v četrtek podani odstopni izjavi ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča naj bi Zares najverjetneje ostal v koaliciji.

Nepogrešljive

Kot trdijo viri blizu vlade, naj bi bili v Zaresu kljub trditvam, da bodo o nadaljnjem (ne)sodelovanju v koaliciji razpravljali prihodnji teden, odločeni, da tri Zaresove ministrice ostanejo v vladi Boruta Pahorja. V stranki tako po mnenju poznavalcev utegnejo ugotavljati, da sta prispevek in odgovornost ministric tej vladi velika, in s tem utemeljiti svoj obstanek.

Ni rezervnega scenarija
Če bi odšle ministrica za gospodarstvo Darja Radić, ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs in ministrica za kulturo Majda Širca (vse so iz Zaresa), bi ob morebitnem odstopu ministra za delo Ivana Svetlika, o katerem se prav tako špekulira, v vladi manjkalo že pet ministrov.

Pahor naj tako ne bi imel rezervnega scenarija, kaj storiti, če se odhod četverice oziroma peterice zares zgodi, čeprav sam pravi nekoliko drugače: “Počakajmo do ponedeljka. Do neke mere ste kot voditelj dolžni vedno imeti tudi alternativo.” Da Zares utegne ostati v vladi, kaže tudi Pahorjeva napoved, da bo novega ministra za visoko šolstvo predlagala prav ta stranka. Zaresu pa naj se z iskanjem novega imena ne bi mudilo, zato bi lahko Golobič ministrski stolček grel še nekaj časa.

Krize še vedno ni
Slovenija ta hip ni ne v položaju politične nestabilnosti ne v položaju politične krize, ni pa dvoma, da imamo manjšinsko vlado," na vprašanje, ali kot predsednik vlade še vedno ne vidi politične krize v državi, odgovarja Pahor.

Golobič drugič sestopa dan pred odločitvami
Zgodovina. Marca 1992 je postal generalni sekretar Liberalne demokracije Slovenije, predsedovanje stranki pa je takrat prevzel Janez Drnovšek. Predsednik sveta LDS je bil od junija 2002 do junija 2003, z vseh funkcij v LDS pa je odstopil dan pred državnozborskimi volitvami leta 2004. Nato je bil poslovni direktor v gospodarski družbi Ultra, dokler ni leta 2007 postal prvi predsednik takrat novoustanovljene stranke Zares. Z mesta ministra za visoko šolstvo je uradno odstopil danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.