Slovenija
63 ogledov

Odhajata minister in državni sekretar

Dušan Mramor Anže Petkovšek
Minister za finance Dušan Mramor je predsedniku vlade zjutraj podal odstopno izjavo. Prav tako je svoj odhod napovedal državni sekratar Metod Dragonja, medtem ko preostali dve sekretarki na ministrstvu ostajata.

Predsednik vlade Miro Cerar je na novinarski konferenci pojasnil, da je minister Dušan Mramor odstopil z mesta ministra za finance. "Mramor mi je danes zjutraj podal izjavo, da iz osebnih razlogov odstopa z mesta ministra za finance," je sporočil Cerar. 

PREBERITE ODZIVE: 

Dodal je, da je vlada v času njegovega ministrovanja dosegla pomemben napredek na področju javnih financ, zmanjšala je proračunski primanjkljaj in se občutno dvignila na lestvici konkurenčnosti. Vlada bo po besedah Cerarja sledila strategiji, ki jo je pripravilo ministrstvo pod vodstvom Mramorja.

Mramor je pojasnil, da je o odstopu že nekaj časa premišljeval. "Odločitev ni bila sprejeta čez noč, gre pa res za povsem osebne razloge," je dejal in napovedal, da se vrača v profesorske vode. Cerar je pojasnil, da mu je minister že pred nekaj dnevi pojasnil svoje razloge, ki jih "sprejema in spoštuje". Po neuradnih informacijah naj bi k njegovi odločitvi prispevali zdravstveni razlogi.

Resor bo vodila Smerkoljeva

Kot največji dosežek svojega ministrovanja si minister šteje konsolidacijo javnih financ. "Ta je pripeljala do tega, da smo v bonitetnih ocenah bistveno napredovali iz visoko tveganih držav v državo z nizkim tveganjem," je povedal Mramor. Pomembna se mu zdi tudi ureditev področja upravljanja z javnim premoženjem. "Področje je delikatno, strokovno smo ga uredili, kar povzroča velike odpore in reakcije. To sta dve področji, na katere sem ponosen."

Vodenje resorja bo začasno prevzela ministrstva za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj, ki napoveduje, da bosta vlada in ministrstvo nadaljevala z začrtanimi nalogami, za strateške in predvsem dolgoročne ukrepe pa bodo počakali na novega ministra. 

"Izrazito, izrazito začasne narave"

"Po eni strani to kaže, da mi predsednik vlade Miro Cerar zaupa, po drugi strani pa je to predvsem velika in nova odgovornost zame," je po navedbah STA povedala Smerkoljeva in dodala, da si je ob vstopu v politiko zadala, da bo delala v dobro Slovenije. "To je tudi glavni razlog, da sem pristala na to, ko me je predsednik vlade prosil, da začasno prevzamem vodenje finančnega ministrstva," je povedala in poudarila, da bo to "izrazito, izrazito začasne narave".

Cerar se bo iskanja Mramorjevega naslednika sicer lotil nemudoma, da bo lahko resor prevzel že jeseni. "Pričakujem, da mi bo v prihodnjih tednih uspelo dobiti dobrega naslednika, ki bo zgodbo odločno peljal naprej," je povedal premier. 

Odhaja tudi Dragonja

Predsednik vlade je sicer pojasnil tudi, da se je pri njem na pogovoru oglasil tudi državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja, ki je bil v nemilosti javnosti predvsem zaradi zadnjih dogajanj v Luki Koper, in sporočil, da se želi na lastno željo umakniti. "Mi bomo to željo spoštovali," je pojasnil Cerar in dodal, da preostali dve sekretarki na ministrstvu, Mateja Vraničar Erman in Irena Sodin, ostajata. 

Mramor je ob napovedanem odhodu Dragonje dejal, da sam ne vidi razloga, da bi državni sekretar odstopil. "A bili so veliki pritiski, to delo in on sam je bil močno izpostavljen," je na novinarski konferenci še povedal Mramor. "Strokovnih razlogov za njegov odstop ni."

dezurni@zurnal24.si

 

 
 
Komentarjev 27
  • dragec 23:24 14.julij 2016.

    Popi, zakaj??????saj pleško bi uvedel red in disciplino - mi pa na ulice.

  • Zmago 09:12 14.julij 2016.

    No tudi jaz nisem te sorte, skušam pa razumeti te kreature (ki jih v dobri veri "volimo ") na katere potem vršijo v ozadju pritisk razno razni lobiji, bankirji, manipulanti ............ mi folk, ki se nam ne sanja zakaj dejansko ...prikaži več gre, pa hraklamo po njih, kakor hitro slišimo o njih kako laž ali četrtresnico. ;-\

  • primoz.g 22:24 13.julij 2016.

    Zmago, nebi sprejel pa da mi da država 100k na mesec, ker kako bi pol se sploh še prikazal kdaj doma, sej me ubije vsak prebivalec, ne nujno državljan te dežele. NE NE pojdi ti za kapitana pa da te ...prikaži veče vidmo, jest neb šel za noben denar.