Slovenija
25 ogledov

Odklenjen "zaradi nepričakovanega spleta okoliščin"

Lisice Shutterstock
Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij (UIKS) pojasnjuje, da so pobeglemu Urbanu Prelacu lisice odstranili zaradi nepričakovanega spleta okoliščin.

"V primeru pobega obsojenca iz sodišča ugotavljamo, da je do odreditve odstranitve zaščitnih lisic prišlo zaradi nepričakovanega spleta okoliščin, ki so nastale pri vodenju obravnave na sodišču. Ocenjujemo, da odgovornost za pobeg ni na strani pravosodnih policistov, zato smo pristojnemu Ministrstvu za pravosodje predlagali, da se primer obravnava na skupnem sestanku s predstavniki sodišč. Občasno se namreč pojavljajo situacije, da nekateri sodniki,  kljub odredbi o vklepanju zavoda za prestajanje kazni zapora, zahtevajo, da se zaprte osebe med obravnavo odklene," so pojasnili na upravi.

Pobegli obsojenec je namreč v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob bil v fazi diagnostike, ker je pri njih bival krajši čas. Zaradi nepredvidljivosti so ga zato pri spremstvih iz zavoda vklenjen. Kot smo pisali včeraj, je ministrstvo za pravosodje že zahtevalo poročilo o torkovem incidentu.

Zaklenil sodnico in pobegnil

Spomnimo: v torek so Prelaca v spremstvu dveh pravosodnih policistov pripeljali na obravnavo. Po naših informacijah naj bi paznika imela navodilo, da mora imeti zapornik vklenjene tako roke kot noge, a naj bi sodnica zahtevala, da ga policista odkleneta.

S sodišča so sporočili, da je zapornik pobegnil iz razpravne dvorane ter pri tem sodnico, zapisnikarico in paznika zaklenil v dvorano, saj je bil ključ v ključavnici na zunanji strani vrat. Paznika se nista uspela pravočasno odzvati. Sodnica je o dogodku obvestla policijo. Prelac je še vedno na begu.

Komentarjev 4
  • Franc Zorko 22:29 29.november 2013.

    NEPRIČAKOVANI SPLET OKOLIŠČIN, zelo zanimivo. Upam, da ne bosta kriva policista.

  • Avatar čavez
    čavez 16:25 29.november 2013.

    Naj uživa čim dlje svobodo pa čimprej naj zapusti te butale.

  • Lavdan 16:04 29.november 2013.

    In sledi deset metrov dolg zapisnik o spletu okoliščin, ki jih sploh nebi bilo če bi bil lump vklenjen.