Slovenija
97 ogledov

Odklonili so mu prevoz, ker je temnopolt, na koncu ga je preverjala še policija

Mariborska železniška postaja Borut Cvetko/Mediaspeed
Daniel Fortuno živi v Sloveniji že pet let in njegov zapis o rasizmu, ki ga je doživel v tem tednu, je sprožil val odzivov. S prevozi je želel iz Maribora v Ljubljano, na koncu pa ga je namesto prevoza preverila policija.

Daniel, ki se je rodil na Mavriciju in že leta živi v Sloveniji, se je v začetku tedna dogovoril za prevoz iz Maribora v Ljubljano za pet evrov. Ob 12. uri, ko bi se morala z gospo, s katero se je dogovoril za prevoz, dobiti, pa ga je pričakala policija in ga legitimirala. "Takoj nato sem jo poklical, a se mi ni oglasila. Poslal sem ji tudi sporočilo, a mi do danes ni odgovorila," je razočarano povedal Daniel Fortuno, ki meni, da je gospa zaradi barve njegove polti poklicala policijo, saj je sklepala, da je ilegalni imigrant.

Ob preverjanju evidence predstavnik mariborske policije Miran Šadl klica ni našel, a dopušča možnost, da je Daniela po dokumentih povprašal kdo od naključno prisotnih policistov. Ti zaradi bližine meje na železniški postaji izvajajo poostren nadzor.

"Rekel sem, da sem črnec. Odvrnila sta mi, da me ne moreta peljati"

V Mariboru Fortuno, ki je v Slovenijo prišel zaradi ljubezni, živi že pet let, in kot pravi, doslej ni imel nikakršnih problemov, ker je drugačne rase ali narodnosti. A ta ponedeljek je med dvanajstimi posamezniki, ki so objavili, da nudijo prevoze, naletel na dva takšna, ki sta ga zavrnila zaradi barve njegove polti.

"Večina ljudi je imela prostor že zaseden, dva pa sta me ob mojem klicu zaradi moje slovenščine povprašala, če sem tujec. Povedal sem, da sem črnec. Odvrnila sta mi, da me ne moreta peljati zaradi drugih ljudi. Rekel sem, v redu. Tej gospe pa sem povedal, da sem črnec in kako sem oblečen," nam je pojasnil Fortuno, ki ga je dogodek prizadel in ga je zato delil s svojimi prijatelji na družbenem omrežju.

Rasizem, ki ga je opisal Daniel, je požel val zgražanja.

Pogledov in komentarjev v večini ne jemlje zlonamerno

Daniel Fortuno je v pogovoru za Žurnal24 kljub neprijetnemu dogodku poudaril, da sam večje nestrpnosti do tujcev v zadnjem obdobju sicer ni zaznal, kljub temu da občuti, da je številne v zadnjem času strah pred begunci.

"Nimam slabega občutka, ne, morda je ponedeljek izredno slab dan," je povedal in nadaljeval, da pogledov in komentarjev v večini ne jemlje zlonamerno. "Ko pa grem v Europark ali kakšen drugi supermarket, me gledajo … A to ni problem. Tudi mali otroci, ki kažejo s prstom in pravijo: 'Mami, mami, glej, črnec.' Jaz to razumem in to ni problem," je izpostavil sogovornik, ki pravi, da sam v petih letih ni imel slabih izkušenj s sosedi ali sodelavci.

barbara.erzen@zurnal24.si