Slovenija
306 ogledov

Odkril strukturo DNK

Watsonovo odkritje dvojne vijačnice je pomenilo začetek sodobne molekularne biol Žurnal24 main
Leta 1953 je James D. Watson ugotovil, da je DNK sestavljen iz dvojne vijačnice, in tako odkril strukturo DNK.
James D. Watson je ameriški molekularni biolog, ki je leta 1953 skupaj s Francisom Crickom odkril zgradbo DNK. Watson, Crick in Maurice Wilkins so leta 1962 prejeli Nobelovo nagrado za dosežke na področju molekularne strukture nukleinskih kislin. Med letoma 1968 in 1994 je vodil inštitut Cold Spring Harbor Laboratory v New Yorku, ki je postal vodilno središče za genetske raziskave. Ukvarjal se je tudi z raziskavami različnih rakavih obolenj.
 

Deoksiribonukleinska kislina (DNK)

DNK je tip šibke kisline, ki naravno oblikuje dolgo zavito verigo, podobno zaviti vrvni lestvi oziroma dvojni vijačnici. DNK vsebuje štiri kemične spojine, ki jih imenujemo baze, ki oblikujejo pare. Vsak bazni par oblikuje "prečko" v verigi DNK. Skoraj vse naše celice vsebujejo po 23 parov kromosomov, to je 46 kromosomov v vsaki celici.

Leta 1989 je postal direktor projekta Človeški genom. V sklopu tega projekta so se odločili prebrati človeški genom. Leta 1992 je odstopil s tega položaja zaradi nestrinjanja s patentiranjem odsekov genoma. Watson je lani postal drugi človek na svetu, ki so mu prebrali genom. Ob tej priložnosti je izjavil: "Svoj genom javno objavljam, saj bi s tem rad spodbudil razvoj osebne medicine, kjer bodo informacije iz genomov uporabljene za prepoznavanje in preprečevanje bolezni ter za razvoj individualnih medicinskih terapij."

Odkritje dvojne vijačnice v strukturi DNK je potrdilo osrednjo vlogo molekule v biologiji. Z odkritjem te strukture se je rodila sodobna molekularna biologija.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.