Slovenija
33 ogledov

Odkrili 159 rakov

Jasno je, da ste po diagnozi raka zaskrbljeni. Žurnal24 main
Odzivnost še vedno slaba.

V okviru programa Svit so lani odkrili 159 primerov raka debelega črevesa in danke, 1887 oseb pa je imelo napredovali adenom, kar predstavlja večje tveganje za nastanek raka. Program Svit je preventivni državni program presejanja in zgodnejga odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu. 

V okviru programa so lani presejali 56,64 odstotka vabljenih v program. Večina je imela negativen izid, 5,588 pa pozitiven. Komplet testerjev za odvzem dveh vzorcev blata na prikrito krvavitev blata pa so nato poslali 144.144 osebam.

Za analizo primerne vzorce je lani leta vrnilo 137.801 oseb, od katerih je imelo 129.693 oziroma 94,12 odstotka negativen izvid. Pozitiven izvid je imelo 8108 oziroma 5,88 odstotka oseb. Izvedli so 7932 kolonoskopij.

Še vedno slaba odzivnost

Najbolje se se na program odzvali v zdravstveni regiji Nova Gorica, in sicer 64,31 odstotka, najslabše pa v zdravstveni regiji Koper, kjer se je odzvalo 55,55 odstotka povabljenih.

Z odzivnostvo na Nacionalnem inštitutu za javno zudravje niso najbolj zadovoljni. Želijo si,  da bi se na vabilo v presejalni program odzvalo vsaj 70 odstotkov oseb.

Raziskava med 167 posamezniki o neodzivnosti v programu Svit, ki jo je inštitut naročil skupini medicinskih antropologov, je pokazala, da so najpogosteje izpostavljeni razlogi za neodzivnost prepričanje oseb, da so zdrave, pomanjkanje časa in preobremenjenost z drugimi obveznostmi, strah pred odkritjem raka, že opravljena kolonoskopija, negativen odnos do zdravstvenega sistema in prisotnost drugih zdravstvenih težav.

Svit sprembe odkrije še pravočasno

Testiranje omogoča pravočasno odkrivanje morebitnih tveganih sprememb. V nasprotnem primeru lahko  pride do napredovanega raka, pri katerem je zdravljenje mukotrpno in lahko tudi neuspešno.

Vsako leto sicer za rakom na debelem črevesu in danki v Sloveniji zboli 1400 ljudi, približno 700 pa jih zaradi te bolezni umre. Na inštitutu opozarjajo, da ima človek lahko raka na debelem črevesu ali danki več let, preden se pojavijo resne zdravstvene težave, ko je lahko za učinkovito zdravljenje že prepozno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.