Slovenija
19 ogledov

Odkrili antično tovarno zvezd

Galaksija Baby Boom je od naše Rimske ceste oddaljena 12,3 milijarde svetlobnih Žurnal24 main
Teleskopi, katerih sposobnost je gledanje v preteklost tudi do 12 milijard svetlobnih let, so opazili tovarno zvezd – galaksijo, ki proizvaja do 4000 zvezd na leto.

Sveže odkrita galaksija naj bi proizvajala toliko zvezd, da se je zanjo uveljavilo ime Baby Boom. Če primerjamo galaksijo Baby Boom, ki proizvede 4000 zvezd na leto, z našo galaksijo Rimsko cesto (Milky Way), ki proizvede povprečno le deset zvezd na leto, ugotovimo, da je ime na mestu. "Galaksija proizvaja ogromno zvezd, in to naenkrat," je dejal Peter Capak iz znanstvenega centra Spitzer v Kaliforniji. "Če bi bila celotna človeška populacija rojena v podobnem slogu, bi bili danes vsi ljudje približno podobnih starosti," je še dodal Capak.

 
 

Do zdaj smo opazili podobne oblike galaksij v najstniškem obdobju vesolja, medtem ko je galaksija Baby Boom proizvajala zvezde že v času, ko je bilo vesolje še majhen otrok.

Peter Capak

 
Po navajanju BBC naj bi Capak in njegovi sodelavci pri opazovanju uporabljali številne teleskope, tudi Spitzer in Nasin vesoljski teleskop Hubble, ki omogočata odkritje plodnih antičnih galaksij. Omenjena galaksija je oddaljena 12,3 miljarde svetlobnih let. Vesolje je staro okoli 13,4 milijarde let, kar pomeni, da je galaksija proizvajala zvezde v letih, ko je bilo vesolje še dokaj mlado – staro je bilo skromnih 1,3 milijarde let. Svetlobno leto je razdalja, ki jo svetloba prepotuje v enem letu. "Do zdaj smo opazili podobne oblike galaksij v najstniškem obdobju vesolja, medtem ko je galaksija Baby Boom proizvajala zvezde že v času, ko je bilo vesolje še majhen otrok," je dejal Capak.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.