Slovenija
15 ogledov

Odkrili dva nova planeta

Znanstveniki pravijo, da planeta nista primerna za življenje. (Foto: Nasa) Žurnal24 main
Nasini znanstveniki so odkrili dva nova planeta, ki sta od Zemlje oddaljena okoli dva tisoč svetlobnih let.

Znanstveniki so planeta, ki krožita okoli iste zvezde, odkrili s teleskopom Kepler.  Planeta naj bi bila približno enake velikosti kot Saturn. Nasin raziskovalec William Borucki je na novinarski konferenci v raziskovalnem centru v Kaliforniji dejal, da je to prvi znan primer, ko več planetov kroži okoli iste zvezde. Znanstveniki so planeta, ki se nahajata v ozvezdju Lira, poimenovali Kepler-9b in 9c.

Medtem ko si znanstveniki želijo, da bi odkrili planet, podoben Zemlji, pa omenjena planeta temu opisu ne ustrezata. Že po velikosti močno prekašata Zemljo, obenem pa sta preblizu zvezde, okoli katere krožita. Življenje na planetih ne bi bilo mogoče v nobenem primeru, saj je temperatura na njunem površju previsoka, zatrjujejo znanstveniki.

Znanstveniki trenutno opazujejo tretje telo, ki kroži s planetoma okoli zvezde. Bilo naj bi 1,5-krat večje od našega planeta, toda ni še potrjeno, da gre za planet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.