Slovenija
44 ogledov

Odkrili izvor poporodne depresije

Skoraj tri četrtine novih mamic po porodu doživi zanihanje razpoloženja navzdol. Žurnal24 main
Znanstveniki so odkrili, da so za poporodno depresijo krive močno zmanjšane ravni estrogena.

Doslej je bilo znano, da se ravni estrogena po porodu lahko zmanjšajo tudi za tisočkrat, piše Daily Telegraph. Sedaj pa so znanstveniki ugotovili, da to povzroči povečano nastajanje encima monoaminska oksidaza A. Ta pa lahko razgradi hormona serotonin in dopamin, ki sta povezana z dobrim počutjem.

Skupina raziskovalcev, ki jo je vodila Julia Sacher z inštituta za kognitivne in možganske znanosti v Leipzigu, je ugotovila, da je bila količina encima, ki so ravnokar rodile, za 4 odstotkov višja, kot pri kontrolni skupini. Količina encima je dosegla najvišje ravni peti dan po porodu, kar je običajno točka, ko novopečene mamice dosežejo svoje psihično dno.

Po besedah Sachejeve rezultati raziskave kažejo na to, da se da veliko poporodne depresije preprečiti. Zgodnejše raziskave so namreč pokazale, da se da že med nosečnostjo s hormonskimi testi, s 75-odstotno natančnostjo določiti, katere ženske bodo trpele za poporodno depresijo. Ta je običajno bolj pogosta, če ženske rodijo dečke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.