Slovenija
138 ogledov

Odkrili planet, primeren za življenje

Žurnal24 main
Ameriški znanstveniki so odkrili planet zunaj našega osončja, ki bi bil lahko primeren za življenje. Gliese 581g je precej podoben Zemlji, na njem pa bi bila lahko tudi tekoča voda.
Znanstveniki označujejo s planeti, primernimi za življenje, tiste planete, na katerih bi bilo potencialno mogoče življenje, kar pa še ne pomeni, da bi lahko na njih tudi dejansko živeli ljudje. Že preprosta enocelična bakterija bi lahko spremenila predstave o Zemlji kot edinstvenem planetu, na katerem obstaja življenje.

Planet kroži okoli zvezde Gliese 581, ki je 20 svetlobnih let oddaljena od Zemlje in leži v ozvezdju tehtnice. Zvezdo obkroži v 37 dneh in leži v pasu, ki omogoča obstoj tekoče vode, kar bi bilo primerno za razvoj življenja. Je okoli 20 do 40 odstotkov večji od Zemlje, njegova masa pa je enaka tri- do štirikratni masi Zemlje. Povprečna temperatura na verjetno skalnatem površju je od 31 do 12 stopinj pod ničlo, vendar pa bi dejanske temperature lahko segale od izredno visokih na strani, ki je obrnjena proti zvezdi, do izredno nizkih na senčni strani, je povedal eden od odkriteljev Steven Vogt s kalifornijske univerze v Santa Cruzu.

Planet je ravno prav oddaljen od svoje zvezde, kar pomeni, da bi lahko bila na njem tekoča voda. Njegova velikost pa nakazuje, da ima dovolj gravitacije za atmosfero, torej natanko tako kot Zemlja, je pojasnil R. Paul Butler z inštituta Carnegie v Washingtonu, ki je prav tako zaslužen za odkritje planeta.

Gliese 581g je eksoplanet, torej planet, ki kroži okoli drugega sonca, kot je naše. “Težko jih je odkriti, ker so zelo daleč, njihova masa pa je v primerjavi z maso matične zvezde zelo majhna,” nam je razložil astronom Herman Mikuž. Dodaja, da je to mogoče šele s sodobnimi instrumenti, medtem ko je znanost pri potrjevanju atmosfere teh planetov še na začetku.

Izjemno navdušenje med znanstveniki
"To je prvič, da sem resnično razburjen," je dejal Jim Kasting s pensilvanske univerze. Po njegovih besedah je ta planet "med prvimi kandidati", ki bi lahko gostili življenje.

Vendar pa okoli skrivnostnega planeta ostaja še veliko odprtih vprašanj. Ni jasno, ali je na njem voda in kakšno atmosfero ima. Ker so pogoji na njem idealni za obstoj tekoče vode in ker na Zemlji v takih pogojih vedno obstaja življenje, Vogt verjame, "da so možnosti za življenje na tem planetu stoodstotne".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.