Slovenija
31 ogledov

Odkrili planet z „repom“

(Foto: Nasa) Žurnal24 main
Astronomi Nase so našli izredno vroč planet, ki ima rep podoben kometu.

Planet so sicer prvič zaznali že leta 1999, ko so znanstveniki zaznali malenkostno zmanjšanje svetlosti zvezde okoli katere kroži. Sedaj pa so njegov obstoj potrdili s pomočjo Hubblovega teleskopa.

Plinski velikan, ki so mu nadeli vzdevek Oziris, je od Zemlje oddaljen 153 svetlobnih let in ima malce manjšo maso od Jupitra. A njegova orbita okoli zvezde je 100-krat manjša kot Jupitrova okoli Sonca. Njegova površina ima prek tisoč stopinj, močni vesoljski vetrovi pa razbeljene materiale, ki uhajajo v atmosfero, razpihujejo s planeta, kar se kaže v repu, podobnemu tistim, ki jih imajo kometi.

Nasini znanstveniki so sicer že leta 2003 teoretizirali, da je izgubljena masa planeta potisnjena nazaj v rep, a tega niso mogli dokazati. Planet je sicer tako blizu svoje zvezde, da jo obkroži v 3,5 dneva. Za primerjavo, Merkur, ki ima najmanjšo orbito, Sonce obkroži v 88 dneh.

V atmosferi planeta so astronomi odkrili silicij in ogljik ter da plini za planetom potujejo z različno hitrostjo. Ker pa je uhajanje materialov s planeta le minimalno, znanstveniki ocenjujejo, da bo pri takem tempu izpuhtel v približno bilijonu let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.