Slovenija
79 ogledov

Odkrili planet z zemeljskim podnebjem

Žurnal24 main
Skupina astronomov je v orbiti zelo oddaljene zvezde odkrila prvi planet, ki ima podnebje, podobno zemeljskemu, in ki ga lahko podrobno preučujemo.

Omenjeni astronomi trdijo, da bodo metode, ki jih bodo uporabili za preučevanje novoodkritega planeta Corot-9b, ključne za raziskovanje svetov, podobnih našemu, ki se nahajajo izven sončnega sistema.

Corot-9b je samo eden od več kot 400 eksoplanetov, ki so jih odkrili v orbitah drugih zvezd.
"To je eksoplanet z normalnim, zmernim podnebjem, ki je podoben desetinam drugih nam poznatih eksoplanetov in hkrati prvi, katerega karakteristike lahko podrobno preučujemo," je dejala Claire Moutou iz Evropskega južnega observatorija, ki je s sodelavci prišla do tega odkritja. "Postal bo temeljni kamen raziskovanja eksoplanetov."

Corot-9b na del tirnice, ki se nahaja pred njegovo matično zvezdo, pride vsakih 95 dni. Omenjena zvezda je od nas oddaljena 1.500 svetlobnih let. Astronomi imajo tako osem ur časa, da preučijo zvezdni sistem ter izmerijo temperature, ki se gibljejo med −20 in 160 stopinj Celzija.

"Corot-9b je prvi eksoplanet, ki zares spominja na planete iz našega sončnega sistema. Velik je kot Jupiter, njegova orbita pa je podobna Merkurjevi," je dejal astronom Hans Deeg.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.